aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Nowi jajeczni giganci inwestują w zamienniki jaj

29 maja 2020
Nowi jajeczni giganci inwestują w zamienniki jaj

Od dłuższego czasu raportujemy o imponujących sukcesach amerykańskiego startupu  JUST  - twórcy roślinnej alternatywy dla jaj konsumpcyjnych pod nazwą JUST Egg. Płynny roślinny zamiennik jaj tradycyjnych, z którego można przyrządzić „bezjajeczną jajecznicę” powstał na bazie izolatu białka fasoli mung.

W maju tego roku pojawiły się informacje, że JUST rozpoczyna współpracę z Michael Foods, jednym z największych amerykańskich dostawców jaj przetworzonych. Jest to przełomowe partnerstwo dla firmy Michael Foods, która stanie się wyłącznym producentem, dostawcą i dystrybutorem roślinnych zamienników JUST Egg dla klientów usług gastronomicznych i składników żywności. Just Egg to produkty dostępne w dwóch formach: płynnej oraz wstępnie upieczonego ciasta, które może być wykorzystywane na przykład jako składnik kanapek.

Alternatywy jaj są już dostępne w Stanach Zjednoczonych w wielu sklepach detalicznych, jak: Walmart, Kroger czy Whole Foods Market. Produkt cieszy się także dużym zainteresowaniem restauracji szybkiej obsługi oraz innych punktów gastronomicznych, jak kampusy uniwersyteckie, szpitale, kawiarnie. W kwietniu 2020 roku sprzedaż Just Egg wzrosła o 200 proc. w porównaniu do kwietnia roku 2019.

JUST rozwija się nie tylko w Stanach Zjednoczonych. W ubiegłym roku amerykański start – up ruszył na podbój rynków azjatyckich. Amerykanie w Chinach pojawili się ze swoją ofertą w  sektorze e - commerce, sklepach detalicznych i punktach gastronomicznych. Przedstawiciele amerykańskiej firmy wyrażają nadzieję, że innowacyjny produkt posiada takie atrybuty w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, które idealnie wpasowują się we współczesne trendy konsumenckie popularne wśród klientów z Państwa Środka.

Eksperci twierdzą, że obawy związane z chorobami drobiu takimi jak grypa ptaków są jednym z czynników wspierających wzrost rynku zamienników jaj. Co więcej, fasola mung jest popularna w chińskim rolnictwie i jest produktem preferowanym w diecie Chińczyków.

Przypominamy, że JUST postawił także na ekspansję w  Europie. W 2018 firma JUST nawiązała współpracę z włoską Grupą Eurovo  – wiodącym producentem i dystrybutorem pasteryzowanych i suszonych jaj.  Niemiecka Grupa PHW stała się kolejnym partnerem, który miał zaoferować JUST Egg konsumentom europejskim. Planowo produkt ma pojawić się w Europie w  tym roku. Ekspansja na europejskim kontynencie  jest strategicznym celem dla Amerykanów. 

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę