Adama_Spyrale_1-31.05.21

O krok bliżej do przetworzonego białka zwierzęcego

16 kwietnia 2021
O krok bliżej do przetworzonego białka zwierzęcego

Stały komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz UE (SCoPAFF) oficjalnie przyjął projekt rozporządzenia Komisji zezwalającego na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) drobiu, trzody chlewnej, owadów oraz kolagenu i żelatyny przeżuwaczy w paszach.

Przedstawiciele państw członkowskich UE w SCoPAFF poparli projekt rozporządzenia Komisji zmieniającego załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 999/2001, które dopuści krzyżowe stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych w żywieniu trzody chlewnej i drobiu.

Rozporządzenie zostało przyjęte 25 głosami za i 2 wstrzymującymi się. Projektem zajmie się teraz Parlament i Rada, które wydadzą decyzję w ciągu 3 miesięcy. Brak sprzeciwu umożliwi formalne przyjęcie rozporządzenia przez Komisję oraz publikację w Dzienniku Urzędowym.

Przetworzone białko owadzie oraz przetworzone białka zwierzęce pochodzenia drobiowego (PAP) wydają się obecnie dwoma niezwykle perspektywicznymi źródłami białka w żywieniu trzody chlewnej. Stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego umożliwi maksymalne wykorzystanie zasobów, a tym samym osiągnięcie celów zrównoważenia żywności zawartych w strategii „od pola do stołu”.

Możliwości  stosowania tego komponentu paszowego może również stworzyć nowy rynek dla producentów drobiu, trzody chlewnej i owadów w UE, a także dla producentów pasz. Stosowanie PAP pozwoli zmniejszyć zależność od niezrównoważonego importu soi i zwiększyć produkcję białka w UE.

 

POLSUS / Copa - Cogeca


POWIĄZANE

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przyłączył się po raz kolejny do organizowane...

W dniu 5 maja 2021 r. Rada Kobiet i Rodzin z Obszarów Wiejskich Przy Krajowej Ra...

Francuski Minister Rolnictwa odniósł się krytycznie wobec dużej podaży mięsa dro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę