Targi_china_210519-750

Obiecujące prognozy dla rynku proszku jajecznego

20 marca 2019
Obiecujące prognozy dla rynku proszku jajecznego

W 2018 roku światowy rynek proszku jajecznego osiągnął poziom 201 755 ton.  Skumulowany roczny wskaźnik wzrostu  (CAGR) wyniósł 4,5 proc. w  latach 2011 - 2018 - wynika z  raportu opublikowanego przez  Research and Markets.

Analitycy spodziewają się, że do roku 2024 ten segment przetwórstwa jaj wzrośnie do 251 076 ton, a CAGR wyniesie 4 proc. w latach 2019 - 2024.  Specjaliści tłumaczą,  że  czynnikami napędzającymi wzrost popytu  na proszek jest głównie możliwość długiego terminu przechowywania (od 5 do 10 lat),  łatwość transportu i  mniejsza powierzchnia magazynowania,  brak odpadów (niż w przypadku jaj w skorupkach) i  wygoda w użyciu  z uwagi na postać  fizyczną  – co zmniejsza straty w procesie produkcyjnym przemysłu spożywczego.

W  strukturze geograficznej Europa stanowi największy rynek. Proszek  jest  stosowany w wielu gałęziach  przemysłu spożywczego, ale najwyższe zapotrzebowanie generuje piekarnictwo, następnie producenci sosów i  dressingów.

W grupie największych graczy rynkowych w kategorii proszku wymienia się:  Sanovo Group, Weko Group, Eurovo S.R.L., Rembrandt Enterprises Inc., Rose Acre Farms, Inc., Kewpie Egg Corporation.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

W dniu 24 czerwca 2019 r. Zarząd KRIR zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoj...

O eDWIN, czyli systemie wsparcia monitorowania agrofagów, stacjach meteo, działc...

Rolnicy, którzy zdecydują się posadzić na swoich gruntach las, mogą uzyskać na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę