GUS_230920_750x100_stat Claas_20.11.2020

Olej rzepakowy - skarbem Europy

27 października 2020
Olej rzepakowy - skarbem Europy

„Płynne złoto”, które z roku na rok coraz chętniej używane jest przez osoby, świadomie dbające o zdrowie całej rodziny.

Olej rzepakowy, bo o nim mowa, ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. To źródło wielonienasyconych kwasów omega-6 oraz omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż  oliwa  z  oliwek.  W  składzie  posiada  proporcję omega-6 do omega-3 jak 2:1, która z  punktu  widzenia  żywieniowego  idealnie  wpływa na nasz stan zdrowia.

Olej rzepakowy to bogactwo wytwarzane  z polskich pól. Dostępne w przystępnej cenie. Zdrowe i w pełni przydatne w kuchni.

Olej rzepakowy zawiera również wiele wartości odżywczych dla najmłodszych. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci, odpowiedniej pracy układu nerwowego, a także wzroku. Spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 6 miesiąca życia może być dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek. Stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka.

Poprzez zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

„Tłuszcz jako składnik odżywczy powinien stanowić 20-35%  wartości energetycznej diety dziecka.Najłatwiej wprowadzić  go do codziennej diety stosując olej rzepakowy.dzieci od 6 miesiąca życia może być dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek. Stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka. Poprzez zawartość niezbędnych nienasyconych OPINIA EKSPERTA dr Hanna Stolińska, dietetykMa   on przyjemny, bardzo dobrze akceptowany przez dzieci smak i  zapach, a co najważniejsze można go stosować do obróbki termicznej.

Zaleca się dodatek do potraw około 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Doskonale sprawdzi się do roślinnych    potraw poprawiając dodatkowo wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a sam olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką koncentracją witaminy E i K w  stosunku do innych tłuszczów.”

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej Zarząd KRIR wystąpił do Dyrektora Gener...

O tym, w jaki sposób epidemia koronawirusa wpłynęła na organizację Sesji Naukowe...

Kampania „Moc Polskich Warzyw” nie zwalnia tempa. W ramach projektu powstał cykl...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę