biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ósmy francuski ser w unijnym rejestrze CHOG

2 lutego 2017
Ósmy francuski ser w unijnym rejestrze CHOG

W dniu 19 stycznia 2017 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2017/91 z dnia 10 stycznia br. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę „Brillat-Savarin” (ChOG).

Jest to ser miękki otrzymywany ze skrzepu mlecznego, produkowany z mleka krowiego oraz ze śmietany z mleka krowiego, wprowadzany do obrotu po raz pierwszy najwcześniej po 3 dniach od dodania podpuszczki. Ser ten do obrotu wprowadzany jest w dwóch wersjach: małej i dużej.

W przypadku przeprowadzania procesu dojrzewania sera „Brillat-Savarin”, jego wiek, licząc od dnia dodania podpuszczki, wynosi co najmniej 5 dni w przypadku małych rozmiarów i przynajmniej 8 dni w przypadku dużych rozmiarów. Ser ten charakteryzuje się całkowitą zawartością suchej masy na poziomie 40%, min. 72% zawartością tłuszczu, maksymalnie 2% zawartością soli. Średnica gotowego sera w przypadku małych rozmiarów osiąga wielkości z przedziału 60 mm–100 mm, a jego grubość kształtuje się na poziomie 30 mm–60 mm, waga to 100–250 g. Duży „Brillat-Savarin” ma średnicę długości 110 mm–140 mm, grubość od 40 mm do 70 mm, a jego masa wynosi min. 500 g.

Ser „Brillat-Savarin” ma regularny, cylindryczny kształt z prostą lub lekko wklęsłą ścianą boczną oraz płaską powierzchnią górną i dolną. Dominują w nim cechy smakowo-zapachowe śmietany lub świeżego masła, sam smak jest lekko kwaśny (mleczny posmak) i lekko słony, konsystencja sera sprawia, że rozpływa się w ustach, a sam ser stanowi delikatną, jednolitą masę.

Mleko przeznaczone do produkcji sera „Brillat-Savarin” jest pełnym mlekiem krowim, odebranym w ciągu maksymalnie 2 dni od najstarszego udoju. Wykorzystuje się je w procesie produkcji sera najpóźniej w ciągu 2 dni od przyjęcia przez zakład serowarski bez uprzedniego zamrażania. Wykorzystuje się jedynie śmietanę pochodzącą z mleka krowiego otrzymaną w wyniku odtłuszczenia pełnego mleka krowiego. Homogenizacja i zamrażanie śmietany są zabronione.

Obszar geograficzny produkcji sera, rozciąga się między północną częścią departamentu Saône-et-Loire a departamentem Seine-et-Marne (wschodnia Francja), stanowi terytorium, na którym od pięćdziesięciu lat odbywa się produkcja serów na bazie skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej wzbogaconego w tłuszcz, ewentualnie pokrytych porostem pleśniowym.

Początki produkcji serów miękkich otrzymywanych ze skrzepu z przewagą bakterii kwasu mlekowego na wyznaczonym obszarze geograficznym sięgają epoki średniowiecza, kiedy to technika ta była w szczególny sposób dostosowana do rytmu życia w opactwach cysterskich.

„Brillat-Savarin” jest 53 francuskim serem objętym ochroną UE, ósmym w rejestrze Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE, KE


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę