GUS_230920_750x100_stat Claas_20.11.2020

Pałac w 5 kolorach zdrowia Iluminacja PKiN na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

15 października 2020
Pałac w 5 kolorach zdrowia Iluminacja PKiN na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Już w najbliższy piątek wieczorem warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie pięcioma kolorami. W ten sposób polska branża owocowo-warzywna – producenci i przetwórcy, chce wspólnie uświetnić przypadający w tym roku na 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Niecodzienna iluminacja ma zachęcić warszawiaków do celebracji tego święta, a jednocześnie zwrócić ich uwagę na rolę, jaką pełnią w diecie owoce, warzywa oraz ich przetwory, w tym soki.

5 kolorów na talerzu

Zaplanowana na 16 października 2020 roku iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie wydarzeniem widowiskowym, ale też niosącym przekaz edukacyjny. Barwy świateł, które rozbłysną tego dnia na elewacji PKiN, zostały dobrane według dietetycznego klucza. Żółty/pomarańcz, czerwień, zieleń, fiolet oraz biel reprezentują 5 grup kolorystycznych owoców i warzyw. Każda z nich natomiast ma konkretne wiodące właściwości zdrowotne, ponieważ kolor jest powiązany z zawartością określonych składników odżywczych. Swoje cechy warzywa i owoce zawdzięczają m.in. naturalnym barwnikom: karotenoidom (grupa żółto-pomarańczowa), antocyjanom (grupa czerwona i fioletowa), chlorofilowi (grupa zielona), a także innym substancjom, takim jak np. flawanony czy olejki eteryczne (grupa biała).

Aby zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, warto spożywać owoce, warzywa i soki ze wszystkich 5 grup kolorystycznych. Na przykład pomarańczowa dynia, marchew, morele czy sok marchwiowy są źródłem ważnego dla wzroku beta-karotenu, który wspiera również nasz układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i ma udział w profilaktyce niektórych nowotworów. W czerwonych owocach i warzywach znajdziemy różne związki z grupy antocyjanów, uważane za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antocyjany zwalczają wolne rodniki, przyśpieszające starzenie się komórek i zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dużą ich ilość mają wszystkie czerwone i fioletowe owoce i warzywa m.in. wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, aronia, borówka. Warto też sięgać po czerwone jabłka, czerwoną cebulę i kapustę, bogate w cyjanidynę, która ochroni przed otyłością1.

Jedząc szpinak, sałatę, agrest czy ogórki, dostarczamy organizmowi chlorofil, który ma działanie przeciwnowotworowe i duże ilości kwasu foliowego. Z kolei warzywa białe (czosnek, cebula), dzięki zawartości olejków eterycznych, wspierają leczenie przeziębień jako naturalny antybiotyk. Zawarte w nich flawanony (kalafior, pietruszka) działają natomiast antyoksydacyjnie, a przez to wspierają nasz organizm w walce z różnymi niekorzystnymi zmianami w naszym organizmie.



Owoce i warzywa przez cały rok

Światowy Dzień Owoców i Warzyw to dobra okazja, aby zastanowić się nad ich obecnością w naszym jadłospisie. Zgodnie z zaleceniami instytucji zdrowia publicznego, każdego dnia powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw, owoców oraz ich przetworów, najlepiej w podziale na 5 porcji. Jedną porcję może stanowić np. jedno jabłko, miseczka surówki, kilka małych owoców, talerz zupy warzywnej czy szklanka soku (200 ml). Chcąc zadbać o właściwie zbilansowaną dietę, oprócz zasady 5 porcji warto pamiętać o wspomnianych 5 kolorach, które ułatwiają komponować posiłki różnorodne także pod względem zapewnienia naszemu organizmowi różnych niezbędnych składników. Pamiętajmy, że często owoce, warzywa i przetwory, w tym soki są jedynym źródłem niektórych witamin i wielu fitoskładników o charakterze antyoksydacyjnym.

Owoce i warzywa dają niezliczone możliwości kulinarne: możemy jeść je na surowo, gotowane, pieczone, w formie soków, zup, sałatek i nie tylko. Nie są trudno dostępne ani kosztowne, wciąż jednak brakuje ich w naszej diecie. Problem ten dotyczy zresztą nie tylko Polaków. Mając na uwadze konieczność pogłębienia edukacji w temacie zdrowego odżywiania, Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nadchodzący 2021 rok Rokiem Owoców i Warzyw. Warszawska iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie więc jego symboliczną zapowiedzią.

Zapraszamy do wspólnego świętowania!


Organizatorzy owocowo-warzywnej iluminacji PKiN zapraszają do wspólnego świętowania wszystkich warszawiaków, a osoby spoza stolicy do śledzenia relacji z wydarzenia na profilu Apetyt na polskie na Facebooku. Iluminacja rozpocznie się 16 października 2020 r. o godzinie 19:00, a zakończy przed północą. Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów – organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.

O KUPS

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 70% soków owocowych i warzywnych oraz zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. Jest również aktywnym członkiem Stowarzyszenia AIJN (Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych). W trosce o konsumentów, dokłada starań, aby stale zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. W tym celu Stowarzyszenie KUPS przy współpracy z EQCS powołało system samokontroli przemysłowej DSK (Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów), którego celem jest dbanie o wysoką jakość produktów dostarczanych konsumentom przez branżę. Wdrożenie systemu praktycznie wyeliminowało nieprawidłowości w procesie produkcji soków. Obecnie Polska branża sokownicza jest w grupie nielicznych liderów UE, u których sporadycznie występujące nieprawidłowości są na bieżąco weryfikowane i usuwane.        

PEŁNA LISTA PARTNERÓW WYDARZENIA

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw; Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej; Unia Polskiego Przemysłu Chłodniczego; Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw; Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej; Stowarzyszenie Sady Grójeckie; Unia Owocowa Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw; Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych; Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych; Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczpospolitej Polskiej; Stowarzyszenie Plantatorów Mini Kiwi; Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych; Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami; Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek; Polska Federacja Ziemniaka; Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA.

 

 

Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)


POWIĄZANE

Komisja Europejska zaprasza wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych...

Minął miesiąc od rozpoczęcia realizacji zaliczek z tytułu płatności bezpośrednic...

Irańskie władze zablokowały możliwość eksportu mięsa kurczaków przez irańskich e...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę