biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Pizza po arabsku!

10 lutego 2021
Pizza po arabsku!
Newseria Lifestyle

Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Szczególnie, że w tym miesiącu świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Polecamy smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. Stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej. Wyszło bosko – polecamy, będziecie zaskoczeni! 

Składniki na ciasto: 

0,5 kg mąki
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli) 1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczki soli
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g)
1,5 łyżeczki cukru 

Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra. 

Wykonanie: 

- połącz wszystkie składniki
- wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników 

- nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 - 1 h. - ciasto podziel na 4 części
- z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)
- rozwałkuj je na papierze do pieczenia 

- każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
- posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota)
- włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg),
- piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów. 

Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać. W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta. 

Smacznego! 

Monika Jabnouni jest Polką, mieszkającą od kilku lat w Wielkiej Brytanii. Chce dzielić się swoim doświadczeniem i pokazywać wszystkimi, że BOGACTWO naprawdę jest na wyciągnięcie ręki – tylko trzeba umieć po nie sięgnąć! Monika Jabnouni jest autorką e-booka „3 nawyki szczęśliwych ludzi”, dostępnego pod linkiem: https://monikajabnouni.com/e-book/ oraz liderką społeczności kobiet, które zajmują się marketingiem sieciowym.

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę