dnikukurydzy_210818

Podlaskie/ Masło z Hajnówki i piwo dubeltowe na liście produktów tradycyjnych

9 listopada 2018
Podlaskie/ Masło z Hajnówki i piwo dubeltowe na liście produktów tradycyjnych

Masło z Hajnówki i piwo dubeltowe - to dwa nowe produkty z województwa podlaskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

O wpisanie masła wnioskowała spółdzielnia mleczarska z Hajnówki, a piwa - osoba fizyczna z Białegostoku, spadkobierca tradycji tego piwa w swojej rodzinie - poinformował w czwartek PAP Marcin Muszyc z urzędu marszałkowskiego w Białymstoku.

Wpisów na listę dokonano w październiku.

Masło jest wytwarzane w Hajnówce, a wnioskodawca wpisania piwa na listę produktów tradycyjnych rozważa jego produkcję, być może zarejestrowanie produktu posłuży także do konsolidacji regionalnych producentów piwa rzemieślniczego - wyjaśnił Muszyc. Dodał, że w rejestracji piwa dubeltowego chodziło o zachowanie, zebranie tradycji jego produkcji.

W opisie masła z Hajnówki zamieszczonym na stronie internetowej ministerstwa rolnictwa można przeczytać, że produkt ten pochodzi z terenów, gdzie jest mało przemysłu, a łąki charakteryzują się dużą różnorodnością traw i ziół.

"Niegdyś każda gospodyni we własnej zagrodzie wyrabiała masło, w tak zwanych masłobojkach lub masłobijkach. Mleko trzymało się w glinianych garnkach, a później w konewkach z kranikiem i szybką, która ułatwiała oddzielenie mleka od śmietany, z której powszechnie wyrabiano masło. Masło z Hajnówki – czy to do dziś wytwarzane przez niektórych mieszkańców, czy też wyprodukowane z użyciem urządzeń w zakładzie – zachowuje podobny smak i właściwości" - czytamy w opisie produktu.

Wytwórcy hajnowskiego masła podkreślają, że produkt ten "zawdzięcza swoją wyjątkowość niezmienionej technologii produkcji". "Maselnice przemysłowe wykorzystywane są do dziś dla podtrzymania tradycji, a także w dalszym ciągu praktykowane są niektóre fazy produkcji masła, np. formowanie osełki i jej pakowanie w pergamin nadal odbywa się ręcznie" - podano.

W opisie piwa dubeltowego przypomniano tradycje piwowarskie browaru folwarku Knyszyn założonego w 1553 r., który wytwarzał piwo na dwór króla Zygmunta I i Augusta, historie piwowarskie opisywane także przez etnografa Zygmunta Glogera ( zm. w 1910 r.). Wspominana jest także tradycja browarów białostockich.

"Obecnie mianem +piwa podlaskiego dubeltowego+ określamy piwo bazujące wyłącznie na naturalnych surowcach i dodatkach. Jak niegdyś, w rzemieślniczym procesie produkcji, nie stosuje się mikrofiltracji, która wyjaławia napój z wartości odżywczych i negatywnie wpływa na smak" - czytamy w opisie produktu na stronie ministerstwa rolnictwa.

Na Liście Produktów Tradycyjnych jest 69 podlaskich produktów tradycyjnych, w całej Polsce ponad 1,8 tys. Lista ta powstała pod koniec 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.

Jak przypomina na swojej stronie urząd marszałkowski w Białymstoku, listę prowadzi minister rolnictwa we współpracy z marszałkami województw. Trafiają tam produkty, których wyjątkowość wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych co najmniej od 25 lat, są elementem dziedzictwa kulturowego danej społeczności. Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie oznacza ochrony danego produktu, a potwierdzenie, że dany produkt spełnia wymogi uznania za tradycyjny.

 

Izabela Próchnicka (PAP)


POWIĄZANE

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski rozmawiał w czwartek z ministrem rol...

W Katowicach działa od czwartku Ekoeksperymentarium, przypominająca mieszkanie w...

Podczas TT Warsaw Czarnogórcy będą zachęcać do poznawania tego pięknego kraju. Z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę