aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

POLAGRA 2021 zakończona

11 października 2021
POLAGRA  2021 zakończona

W Poznaniu zakończyły się w zeszłym tygodniu targi POLAGRA 2021, które były miejscem prezentacji dla producentów żywności, a także najnowszych technologii dla sektora spożywczego. W części FOODTECH  można było zobaczyć maszyny i urządzenia. Salon FOOD to z kolei propozycja dla handlowców z sieci handlowych, hurtowników i sektora HoReCa.



Pandemia i sytuacja na rynku spowodowała ze tegoroczna POLAGRA w tym roku cieszyła się dużo większym zainteresowaniem niż w zeszłym, jednak do świetności sprzed lat jest jeszcze daleko. W imprezie można było uczestniczyć stacjonarnie lub za pośrednictwem specjalnej platformy online, ale MTP nie podało jeszcze szczegółowych danych o frekwencji.

Niewątpliwym sukcesem tegorocznej edycji targów jest duża liczba zgłoszeń do konkursu o Złoty Medal Grupy MTP. W efekcie Sąd Konkursowy wytypował aż 22 produkty, którym przyznano wyróżnienie i z którymi można zapoznać się na stoiskach i ekspozycji nagrodzonych. Pięć z nich wybrano w kategorii FOODTECH i aż 17 w kategorii FOOD.





Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo. Gościem specjalnym tego wydarzenia był Paweł Ciążyński – mistrz piekarski, cukierniczy, który zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r . 

 

POLAGRA to także liczne wydarzenia branżowe, które nawiązują do sytuacji w branży, trendów konsumenckich.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się dyskusja na temat przyszłości polskiego mięsa, Uczestnicy Międzynarodowego Forum Rynku Mięsnego omawiali największe problemy i zagrożenia dla tego sektora. Najważniejszymi zagadnieniami to żywność przyszłości odpowiedzią na szybko zmieniające się trendy konsumpcji, krajobraz polityczny i jego implikacje dla sektora mięsnego, konsekwencje strategii „Od Pola do Stołu”, handel w czasach post-COVID, a także kryzys związany z ASF i atakami na hodowców zwierząt.

Organizatorzy targów wraz z partnerami zaplanowali też szkolenia na temat najnowszych trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu, opakowaniu i dystrybucji żywności oraz dotyczące takich zagadnień jak ulga na robotyzację w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz opakowaniowej wspierany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii kongres POLAGRA EXPORT MEETING w którym omówiono m.in. wyniki eksportowe z ostatnich lat wraz perspektywami rozwoju eksportu, zagrożeń i szans. Omówione i zaprezentowane zostały narzędzia wsparcia i promocji eksportu z naciskiem na ekspansję polskich produktów do Azji i Afryki.

Wraz z POLAGRĄ odbyły się również targi TAROPAK w których dział w nich wzięło wiele firm prezentujących urządzenia pakujące czy maszyny do wyrobu opakowań a podczas nowej konferencji Taropak Design, prezenterzy starali się przekonywać, że eko opakowania wcale nie muszą być szare. Prelegenci chcieli udowodni, że dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych surowców i półproduktów eko-opakowanie może być kolorowe i naprawdę piękne.

POLAGRA, TAROPAK 2021 zakończone, z sukcesem, jednak odbudowanie jednych z największych w Europie targów rolno-spożywczych zajmie organizatorom sporo wysiłku i trochę czasu. Czas pokaże czy się powiedzie, bo silna, o dużym prestiżu międzynarodowa POLAGRA leży w interesie polskich producentów żywności i technologii przemysłu spożywczego.

Poniżej prezentujemy nagrodzonych laureatów i ich produkty-

 

ZŁOTE MEDALE POLAGRA 2021



SALON FOOD

Cukierek "Mała czarna"

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Fabryka Cukierków Pszczółka S.A. - producent

 

Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. prezentuje Małą Czarną - pyszną nowość oblaną aksamitną czekoladą. Mała Czarna to połączenie aromatycznej kawy, chrupek ryżowych i starannie wyselekcjonowanej czekolady, co zapewnia wyjątkową strukturę oraz zaskakującą chrupkość. Kawowy cukierek pobudza zmysły i zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Odkryj niepowtarzalny charakter słodkiego espresso i rozkoszuj się chwilą słodkiej beztroski. Masa zawiera wyśmienitą kawę oblaną aksamitną czekoladą. Produkty mleczne wchodzące w skład wyrobu pochodzą od polskich dostawców. Chrupki ryżowe bezpieczne dla osób z celiakią - nietolerancją glutenu. Produkt bezglutenowy, bez barwników, bez konserwantów. Czekolada deserowa zawiera 46% masy kakaowej.

 



Dip kremowy z ziołami 125 g

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole zgłaszający i producent

Dip kremowy jest gotowym rozwiązaniem do kuchni. Ma bardzo szerokie zastosowanie: może być stosowany jako dodatek do sałatek, surowych warzyw, zup czy sosów, jak również rewelacyjnie sprawdzi się jako dip do mięs i innych potraw z grilla. Smakuje świetnie z pieczonymi lub młodymi ziemniaczkami.

 

Frutuś 250 ml

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. – producent

 

FRUTUŚ to wyłącznie w 100% sok przecierowy na bazie jabłka i marchwi z dodatkiem: banana, brzoskwini, maliny, truskawki, wiśni. Sok nie zawiera: cukru, glutenu, konserwantów, kolorantów. Początek szkoły to szczególny moment. Rodzic traci kontrolę nad tym co je i pije dziecko w ciągu dnia – a to przecież stanowi mocną podstawę do dalszego rozwoju fizycznego i umysłowego. Frutuś dostarcza koniecznych dla prawidłowego rozwoju dziecka składników w formie smacznego soku. Komunikacja marketingowa skierowana do dzieci 6-11 lat.

 



Kefir malinowy 13 żywych kultur bakterii 0,5 l

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole zgłaszający i producent

 

Kefir malinowy z Koła zawierający aż 13 żywych kultur bakterii to orzeźwiający napój ze zdrowotnymi walorami zapakowany w neutralny dla środowiska, w pełni nadający się do recyklingu karton. Mały, wygodny format oraz możliwość wielokrotnego otwarcia sprawiają, że produkt sprawdza się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy na wycieczkę. Świetnie wpisuje się w ideę "on the go".

 

Linia batoników twarogowych MiaMu

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

MiaMu batoniki twarogowe w 5 smakach: orzecha laskowego, wiśniowym, truskawkowym, waniliowym i kokosowym w polewie czekoladowej. Jest to bogata w białko (aż 85% batonika to kremowa masa twarogowa), które jest budulcem tkanek i źródłem energii, przekąska nie tylko dla najmłodszych. Idealnie sprawdza się jako słodkie, a zarazem zdrowe i wartościowe małe co nieco. Batoniki twarogowe MiaMu z powodzeniem zastąpią tradycyjne słodycze.

 





Linia Górskich Specjałów z Zakopanego oraz Sanoka

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Linia Górskie Specjały to odpowiedź Mlekovity na trendy rynkowe i rosnące oczekiwania konsumentów, którzy poszukują zdrowych i smacznych przekąsek w wygodnej formie. Sery z linii Górskie Specjały w nietypowej formie m.in.: w kształcie warkoczy czy kulek, które swój nietuzinkowy smak i aromat zawdzięczają pochodzeniu oraz procesowi wędzenia. Idealnie nadają się na deskę serów czy do wykwintnych sałatek. Doskonałe jako samodzielna przekąska.



Linia Jogurtów Dar Pure 250 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Jogurt Dar Pure Zawiera tylko 3 składniki: jogurt, owoce i owies. Wyjątkowych walorów smakowych nadaje aż 39% zawartość owoców. To produkt bez laktozy i bez dodatku cukrów. Produkowany wyłącznie z najlepszej jakości składników, oferowany w wygodnej butelce w optymalnej porcji 250 g. Dostępny w trzech smakach: mango-banan; truskawka-banan i brzoskwinia-banan.

 



Linia Kajmaków Kuchmistrza w wariantach smakowych: klasycznym 350 g i 1 kg oraz czekoladowym 350 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Linia Kajmaków Kuchmistrza to gęsta, kremowa masa krówkowa w dwóch wariantach smakowych: klasycznym oraz czekoladowym. Oferowana w formie gotowej do użycia znakomicie sprawdzi się jako składnik deserów i wszelkiego rodzaju słodkich potraw. Doskonała do naleśników, gofrów i wafli, znakomicie wzbogaca też smak kremów tortowych, lodów i deserów. Kajmak Kuchmistrza świetnie sprawdzi się do wypełniania kruchych babeczek i ciastek oraz dekoracji domowych muffinek. Można go wykorzystać do przygotowania i dekoracji serników i miodowników. Nadaje się również do kanapek „na słodko”: do smarowania pieczywa czy jako dodatek do przekąsek z twarogiem.

Linia napojów proteinowych Super Body Active 350 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Super Body Active to pierwszy w Polsce mleczny napój proteinowy w 3smakach: truskawkowym, bananowym i czekoladowym. Idealne połączenie węglowodanów i zwiększonej zawartości białka jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Jest oferowany w optymalnej porcji 350 g. Dzięki podaniu w wygodnej formie gotowej do spożycia (ready to drink) oraz kartonikowi z szeroką zakrętką (w formacie on the go) można go spożywać w każdym miejscu
i o każdej porze.





Linia serków homogenizowanych Polskich 150 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Serki homogenizowane Polskie występują w czterech wariantach smakowych: truskawkowym, jabłecznikowym, waniliowym oraz czekoladowym. Pyszne serki Polskie o wyjątkowo puszystej, delikatnej konsystencji, produkowane są z naturalnych surowców, co najważniejsze mają prosty skład. Są znakomitym deserem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

 

Linia serków WYPASIONYCH 125 g

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Serki WYPASIONE o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku to nowość oferowana w pięciu wyjątkowych, lubianych przez konsumentów wariantach: o smaku naturalnym, ze szczypiorkiem, z ziołami, z chrzanem i z czosnkiem. Dzięki kremowej konsystencji WYPASIONE serki kanapkowe są idealne na każdą okazję: pyszne śniadanie, szybką przekąskę, smaczny podwieczorek czy kolację. Polecane są nie tylko do smarowania pieczywa i tostów, ale również jako dodatek do krakersów, składnik dipów, przekąsek, wytrawnych kremów, sosów czy farszów do mięsa i ryb.

 







Linia serów Cheddar: kawałek; plastry; wiórki; cheddar & mozzarella wiórki

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Ser Cheddar to ser dojrzewający typu twardego, produkowany z mleka pasteryzowanego. Jest doskonałym źródłem wapnia i białka. Znakomicie nadaje się na wykwintną deskę serów, sprawdzi się jako samodzielna przekąska czy składnik sałatek i przystawek oraz wielu potraw, w tym dań zapiekanych, makaronów czy pizzy. Cheddar wytwarzany jest według unikalnej, tradycyjnej receptury mistrzów serowarstwa. Swoim wyrazistym, intensywnym i charakterystycznym smakiem zapewnia niezapomniane doznania nawet najbardziej wymagającym konsumentom. Dostępny w kawałku o gramaturze 250 g, w plastrach 300 g, tarty o gramaturze 300 g oraz tarty z dodatkiem mozzarelli o gramaturze 200 g.

 

Linia serów długodojrzewajacych Diamenty Konesera

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Diamenty Konsera to ekskluzywna linia serów długodojrzewających z MLEKOVITY. Wchodzące w jej skład sery: Księżan Old, Cheddar Old, Gouda Old, Tylżycki Old, Mazdamer Old oraz Mocarski Old zawdzięczają swój smak czteromiesięcznemu okresowi dojrzewania w starannie dobranych warunkach. Sery długodojrzewające są idealne na ekskluzywną deskę serów, wykwintne koreczki czy jako samodzielna przekąska. Doskonale komponują się z dodatkami słodkimi, jak miód czy owoce - tak świeże (np. winogrona, gruszki, dojrzałe soczyste mango lub figi), jak i suszone (np. morele, śliwki, żurawina). Sery z linii Diamentów Konesera znakomicie harmonizują także z lekko kwaśnymi konfiturami, orzechami (np. włoskimi, nerkowca, pistacjami, migdałami, pekan), oliwkami, suszonymi pomidorami. Wykwintny smak sera podkreśli połączenie na ostro z papryczką chilli.

Linia serów pleśniowych La Polle

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Linia serów pleśniowych La Polle, w skład której wchodzą sery: Camembert, Camembert premium, Brie oraz Bleu. Sery pleśniowe z Mlekovity to szlachetna klasyka w kategorii serów pleśniowych, a jednocześnie odrobina ekskluzywności na co dzień. Dzięki unikalnej recepturze sery Camembert, Camembert premium oraz Brie pokryte są aksamitną skórką ze szlachetnego gatunku pleśni oraz wyróżniają się rozpływającym się w ustach kremowym wnętrzem. La Polle Polish Bleu z niebieską szlachetną pleśnią to ekskluzywny pleśniowy ser dojrzewający z porostem białej i przerostem niebieskiej szlachetnej pleśni. Wilgotne wnętrze o wyrazistym, maślanym, lekko słonym smaku zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji według unikalnej receptury mistrzów serowarstwa.
Wyjątkowe walory smakowo-zapachowe sprawiają, że sery pleśniowe La Polle mają szerokie zastosowanie kulinarne, a także są niezastąpione na desce serów.

 

Linia Śmietan NATURALNYCH i Śmietanek Polskich

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent

 

Śmietany Polskie są otrzymywane z surowca najwyższej jakości, charakteryzują się przyjemnym, świeżym zapachem, jasnokremową barwą oraz jednolitą, gęstą konsystencją (12% i 18%), wyróżniającą je spośród innych produktów tego typu. Śmietana Polska stanowi kompletny asortyment, odpowiadający zróżnicowanym potrzebom konsumentów. Jest doskonała do tworzenia apetycznych kompozycji potraw o wyśmienitym smaku. Śmietany Polskie o zawartości tłuszczu 12% i 18% są idealne do zup, sosów, sałatek i innych dań, których smak wymaga podkreślenia gęstą, lekko kwaśną śmietaną. Natomiast Śmietanka Polska o 30% zawartości tłuszczu idealnie nadaje się do przygotowywania bitej śmietany i deserów, szczególnie ze świeżych sezonowych owoców.

Linia Śmietanek Polskich UHT : 30% 1L, 36% 1L; 12% 500 ml; 18% 500 ml; 30% 500 ml, 36% 500 ml; 12% 330 ml; 18% 330 ml, 30% 330 ml; 12% 250 ml, 18% 250 ml; 30% 250

Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA - zgłaszający i producent\

 

Śmietanki UHT Polskie to popularne produkty marki MLEKOVITA oferowany w asortymencie topowej linii, podkreślającej polskość wyrobu. Śmietanki Polskie w wygodnych kartonikach z zakrętką doskonale wpisują się do każdej kuchni. Dostępne są w czterech wariantach: 12%, 18%, 30%, 36% zawartość tłuszczu. Śmietanki Polskie to produkt UHT – nie wymagają przechowywania w lodówce.

 

Mąka pszenna tortowa typ 405 2 kg

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. - zgłaszający, Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A. – producent

 

Mąka pszenna tortowa typ 405 2kg – to odpowiedź na bieżące potrzeby konsumentów. Wytwarzana jest z wyselekcjonowanej pszenicy, w 100% naturalna. Jest to mąka wysokogatunkowa, o niskiej popiołowości, bardzo jasna, wysoko ceniona przez Panie domu za lekkość, miałkość i niezawodność przy wypieku tortów i biszkoptów. Mąka zapakowana została w ekonomiczne i funkcjonalne dwukilogramowe opakowanie z efektowną szatą graficzną.



SALON FOODTECH

Dzielarka grawimetryczna VX222 Rheon z bezstresowym systemem podziału ciasta

HERT Sp. z o.o. Sp.k. zgłaszający, Rheon - producent

Dzielarka grawimetryczna VX222 Rheon dzieli najbardziej wymagające ciasto bardzo dokładnie pod względem wagi i bardzo delikatnie dzięki czemu otrzymujemy pieczywo wysokiej jakości.

 

Komorowa myjka obrotowa wózków XWW-100

Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowo-Produkcyjne CLEVRO Robert Klemba - zgłaszający
i producent

Komorowa myjka wózków wyposażona jest w platformę obrotową, na którą ładowane są wózki oraz system głowic myjących napędzanych mechanicznie, który w połączeniu z podwójnym układem pomp zapewnia najwyższe parametry mycia: siłę mycia oraz pokrycie. Zastosowany układ głowic myjących połączony z platformą obrotową oraz wysoką siłą mycia daje unikalny i najmocniejszy na rynku układ mycia z powodzeniem stosowany w przemyśle mięsnym, rybnym i piekarniczym. Uzupełnieniem najwyższej siły mycia jest możliwość ogrzewania kąpieli myjącej za pomocą wszystkich dostępnych rodzajów ogrzewania: elektryczne, parowe żywa para lub wymiennik, gazowe lub olejowe, przy czym warto zaznaczyć że jako jedyni na rynku oferujemy ogrzewanie gazowe i olejowe, dzięki zastosowaniu specjalnych wymienników przystosowanych do pracy w brudnej wodzie. Występuje w wersji zagłębionej w posadzkę oraz naposadzkowej z najazdami. Jako jedyna na rynku posiada także możliwość instalacji obrotowych filtrów bębnowych.

 OPTiX

FOODMATE B.V. - zgłaszający i producent

OPTiX to urządzenie do obróbki całych ud kurczaka. Maszyna trybuje udo i odcina kość udową, tworząc wysokiej jakości podudzie i filet z uda bez kości. Charakteryzuje się dużą wydajnością i zaawansowanym systemem rentgenowskim. OPTiX może obsłużyć do 14.400 ud kurczaka na godzinę. Maszyna mierzy każdą nogę i w oparciu o zdjęcia rentgenowskie automatycznie dostosowuje każde strzemię z produktem do optymalnych ustawień, co skutkuje niezrównaną wydajnością i doskonałymi cięciami anatomicznymi. Trybownica została zaprojektowana zgodnie z najnowszymi przepisami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa, dzięki czemu jest bezpieczną dla żywności i zrównoważoną maszyną. Załadunek może być wykonywany ręcznie przez 4 osoby lub za pomocą automatycznego systemu przewieszania nóg Foodmate.

 

Piła taśmowa BLADESTOP

WEINDICH Sp.j. zgłaszający i producent

Piła taśmowa z wiodącą na świecie technologią w zakresie bezpieczeństwa pracy BladeStop™, została zaprojektowana z myślą o tym, aby zmniejszyć ryzyko zranienia poprzez natychmiastowe, mechaniczne zatrzymanie ostrza, gdy urządzenie wykryje, że doszło do niepożądanego kontaktu operatora z ostrzem. Dzięki zastosowaniu tej technologii ryzyko wypadku przy pracy znacznie maleje, nawet przy trudnych warunkach pracy piły.

 

Wielogłowica mgłowa chłodząca

Telesto sp. z o.o. - zgłaszający i producent

Firma Telesto w ubiegłym roku opracowała system mgłowy, służący do chłodzenia wyrobów wędliniarskich po procesie wędzenia/parzenia. Badania prowadzone u producentów wędlin, wykazały że zastosowanie tego systemu poskutkowało ogromnymi oszczędnościami w zużyciu wody a co za tym idzie w ograniczeniu ilości ścieków. Podczas prób, spadek zużycia wody wahał się między 50% do nawet 70%.Z wyliczeń wyszła jeszcze jedna ciekawa zależność - zwrot kosztów instalacji systemu jest po około 6-8 miesiącach, Dzięki temu, udało się wdrożyć pierwsze systemy i uzyskać bardzo dobre referencje.

 


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę