biogaz_09_2025

Polska książka kulinarna w gronie najlepszych na świecie

7 czerwca 2017
Polska książka kulinarna w gronie najlepszych na świecie

Książka „Dobry smak na każdym poziomie” z przepisami na Thermomix® otrzymała nagrodę w najważniejszym, międzynarodowym konkursie literatury kulinarnej – Gourmand World Cookbook Awards. W kategorii „Korporacyjna książka kucharska” wyprzedziła wiele innych pozycji z całego świata i uplasowała się na trzecim miejscu. Laureatem I miejsca w kategorii „Wydawca Roku” została firmaVorwerk, producent urządzenia Thermomix®.

 

Kulinarne Oskary

Wręczenie nagród w każdej edycji konkursu staje się jednym z najgłośniejszych wydarzeń w branży kulinarnej – miejscem spotkań cenionych autorów, szefów kuchni, dziennikarzy i wybitnych specjalistów z całego świata. Stąd też Gourmand World Cookbook Awards nazywane są przez krytyków „kulinarnym Oskarem”. Podczas tegorocznej, uroczystej gali w Yantai w Chinach, książka kucharska z Polski rywalizowała w ścisłym finale z dziewięcioma innymi, m.in. z Tajlandii, Stanów Zjednoczonych, Singapuru czy Filipin. Prestiżowe wyróżnienie potwierdza wyjątkowy charakter publikacji, która w innowacyjny sposób przedstawia inspiracje kulinarne na co dzień i na specjalne okazje.

 

Czwarty wymiar gotowania

Bazując na książce „Dobry smak na każdym poziomie” można w wygodny sposób wykorzystać wszystkie funkcje urządzenia Thermomix®. Dzięki jego wszechstronności możliwe jest jednoczesne przygotowywanie potraw na czterech poziomach urządzenia. Połączenie funkcjonalności naczynia miksującego i przystawki Varoma pozwala w krótkim czasie przyrządzić np. dwudaniowy obiad i deser. Książka zawiera 72 przepisy poukładane w proste kategorie, m.in. przystawki, sałatki, zupy, dania główne i wypieki. W zakładce „Pełne menu” znajdują się propozycje przygotowania kilku dań podczas jednego cyklu gotowania, np. „Zupy z dyni piżmowej, ryby z ryżem i warzywami oraz owoców z kruszonką”. Zaletą książki jest również to, że łączy przepisy zarówno z kuchni polskiej, jak i tradycyjne smaki z całego świata.

 

Cyfrowy świat Thermomix®

Doceniona przez międzynarodowe jury polska książka dostępna jest również w wersji cyfrowej – poprzez wygodną platformę z przepisami na Thermomix - Cookidoo® (www.cookidoo.pl). Dzięki niej każdy z użytkowników urządzenia może w prosty i szybki sposób dodawać przepisy do ulubionych, ustalać menu tygodniowe, tworzyć własne listy przepisów oraz listy zakupów. Aktywowanie dodatku Cook-Key® pozwala zsynchronizować platformę z samym urządzeniem za pomocą bezprzewodowego Internetu. Oznacza to, że wszystkie przepisy z książki „Dobry smak na każdym poziomie”, podobnie jak z innych kolekcji, można wypróbować gotując tradycyjnie lub z wykorzystaniem funkcji gotowania z ustawieniami – za pomocą wyświetlanych na ekranie urządzenia instrukcji, krok po kroku.

 

Polscy kreatorzy smaku docenieni

Poza książką z przepisami na Thermomix® wyróżnienia w konkursie Gourmand World Cookbook Awards odebrali również autorzy trzech innych pozycji z Polski. Publikacja „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” autorstwa znanych kucharzy – Pawła Suwały i Aleksandra Barona oraz ich przyjaciół znalazła się na trzecim miejscu w kategorii „Chef”. Wydana w kilku językach książka „Polish Culinary Paths” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została nagrodzona w dwóch kategoriach: „Diplomatic Gastronomy” oraz „Eastern Europe”. Z kolei książka „Ślimaka kulinarna podróż” zgarnęła główną wygraną w kategorii Meat („Mięso”).




Biuro prasowe Vorwerk


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę