Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku

26 września 2016
Polskie smakołyki wśród najlepszych produktów we francuskim przewodniku
PAP / Michał Walczak

W Paryżu odbyła się promocja najnowszego wydania Guide des Gourmands (przewodnika smakoszy), polecającego najlepszych - wg wydawców, ale nie tylko - dostawców produktów spożywczych. Wśród nich dwie polskie perełki.

Guide des Gourmands uważany jest za jeden z najbardziej wiarygodnych, gdyż jego redaktorka Elisabeth de Meurville, znana we Francji dziennikarka gastronomiczna, szanowana jest za obiektywizm i niepodatność na wpływy marketingu.

Pani de Meurville powiedziała PAP Life, że jej dewizą jest zawołanie - "najważniejsze to spróbować". "Na przekór temu, co wpajali w nas rodzice, przy stole trzeba być wybrednym" - dodała.

Jej ekipa przez cały rok jeździ po Francji, by odkryć i promować rzemieślników kontynuujących i rozwijających tradycję produktów regionalnych.

W przewodniku figurują dwa polskie adresy. Wytwórnia przetworów z jarzyn i owoców Krokus ("ich borówki i wiśnie to niebo w gębie" - powiedziała pani de Meurville) oraz Sądecki Bartnik, którego miód słonecznikowy jest szczególnie polecany.

"Najlepsi spośród najlepszych" wyróżniani są "złotymi kogutami". Jest wśród nich m. in. cukiernik wyrabiający ciasteczka i biszkopty bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów oraz masarz przygotowujący suszoną szynkę z wieprzowiny pirenejskiej. Wszystko rozpływające się w ustach i pozostawiające niezapomniane wspomnienie pełni prawdziwego smaku. Odznaczenie przyznano również małżeństwu z Normandii za ich zadziwiające aromatem i finezją soki, syropy, wina i nalewki z dzikiego bzu.

Przedmowy do przewodnika piszą znani kucharze. W tym roku był to Stéphane Jégo, szef i właściciel baskijskiej restauracji w Paryżu. Przed nim pisywali giganci odznaczeni trzema gwiazdkami Michelina, tacy jak Ferran Adria, ogłoszony najlepszym kucharzem świata, czy Guy Savoy albo Alain Ducasse, który w swych trzech restauracjach, gwiazdek tych ma 9.

Wielu szefów przyznaje, że dostawców wyszukuje w Guide des Gourmands, a Alain Ducasse poleca ten przewodnik we Francuskim Kolegium Kulinarnym.

Przewodnik smakoszy wychodzi co roku od blisko 30 lat, ostatnio dostępny jest również w internecie. Poleca 2000 adresów we Francji i w innych krajach Europy.

(PAP Life)


POWIĄZANE

Nadal handel zbożem na krajowym rynku jest niewielki. Brak jest ofert sprzedaży ...

Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża jego podaż przy n...

Wiceszef PSL Dariusz Klimczak będzie reprezentował ludowców w Komitecie Narodowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę