aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polsko-Duński sojusz dla zrównoważonego rozwoju produkcji

2 czerwca 2023
Polsko-Duński sojusz dla zrównoważonego rozwoju produkcji

Ambasada Królestwa Danii w Polsce przy współpracy z Polską Izbą Mleka, w dniu 31 maja w siedzibie Ambasady Królestwa Danii w Warszawie, zorganizowała warsztaty będące częścią duńsko-polskiego sojuszu na rzecz zrównoważonej produkcji mleka i przetworów mlecznych.

W wydarzeniu wzięło udział ponad 30 osób, w tym Ole Toft - Ambasador Królestwa Danii, Jeppe Juul Petersen - Regionalny Team Leader w Europie Środkowej i Wschodniej ds. Żywności i Rolnictwa w Ambasadzie, Agnieszka Maliszewska - Dyrektor Polskiej Izby Mleka i Wiceprezes COGECA, Lars Krusell - Starszy konsultant i magister nauk o żywności z Duńskiego Instytutu Technologicznego, przedstawiciele duńskich firm oraz przedstawiciele polskich spółdzielni mleczarskich i firm działających w branży mleczarskiej.

Warsztaty otworzył Ambasador Królestwa Danii, następnie głos zabrał Jeppe Juul Petersen, witając wszystkich uczestników.

Po wprowadzeniu, Agnieszka Maliszewska przedstawiła zakres działalności Polskiej Izby Mleka, omówiła współpracę z Ambasadą nawiązując do wspólnie organizowanych warsztatów i spotkań z grudnia zeszłego roku oraz marca tego roku.

 

Maliszewska PIM

 

Podjęta współpraca dała podłoże do stworzenia Komitetu Sterującego - Zrównoważona produkcja i przetwórstwo mleka, którego członkowie spotykają się cyklicznie omawiając najważniejsze zagadnienia dotyczące zrównoważonego rozwoju. Spotkania te dają możliwość wymiany doświadczeń, a także poszerzenia wiedzy między innymi w kwestii zmian w przepisach krajowych i unijnych.

Następnie głos zabrał Lars Krusell, który nadmienił że Duński Instytut Technologiczny (DTI) jest niezależnym instytutem badawczo-rozwojowym non-profit. W swoim wystąpieniu mówił o wykorzystywaniu postępu technologicznego z korzyścią dla przemysłu i społeczeństwa poprzez rozwój, doradztwo i edukację, technologię magazynowania energii oraz efektywnym wykorzystywaniu źródeł jej pozyskiwania. Jednym z przykładów wprowadzanych zmian w duńskim przemyśle było wykorzystanie drukarki 3D, dającej większe możliwości między innymi przez swobodę projektowania oraz szybkość produkcji. 

Kolejnym elementem warsztatów były wystąpienia przedstawicieli duńskich firm.

Grupa Vilofoss jest światowym liderem w sektorze premiksów i odżywek. Vilofoss jest jednym z najbardziej produktywnych, konkurencyjnych oraz wydajnych pod względem zasobów i zrównoważonych producentów rolnych na świecie. Firma współpracuje z rolnikami i wspiera ich produkcję zwierzęcą od ponad 80 lat. Wiedza i doświadczenie jakie posiada, zostały zdobyte dzięki wieloletnim badaniom i rozwojowi w sektorze żywienia wszystkich grup zwierząt.

- Tak jak mówiłem w mojej prezentacji jesteśmy firmą, która produkuje różne dodatki paszowe i produkty do żywienia zwierząt. Przyjmujemy bardzo spersonalizowane podejście, zwykle odwiedzamy gospodarstwo aby przygotować szyte na miarę dodatki i również rekomendujemy w jaki sposób powinny być wykorzystywane. Jesteśmy jednym z dwóch największych w Europie producentów dodatków mineralnych dla zwierząt, przez co mamy olbrzymią wiedzę i doświadczenie w tym zakresie. Nie chcemy być postrzegani wyłącznie jako producent premiksów, ponieważ w naszej ofercie znajdują się różne rozwiązania paszowe i różne dodatki oraz suplementy. Wziąłem udział w tym wydarzeniu, bo mam nadzieję, że spotkam tutaj firmy, które potrzebowałaby pomocy w obszarze naszej specjalizacji. - powiedział Karsten Toft Rasmussen, Menedżer międzynarodowy Vilofoss.

FOSS jest wiodącym globalnym dostawcą usług analitycznych dla przemysłu spożywczego i rolniczego. Pomaga producentom maksymalizować wartość ich produkcji przy jednoczesnym jak najlepszym wykorzystaniu cennych zasobów naturalnych.

- Jest to bardzo ciekawa inicjatywa, że mogliśmy się tu dzisiaj spotkać. Takie inicjatywy zrzeszające zarówno producentów jak i dostawców są bardzo cenne dla każdej ze stron. Jako firma Foss dostarczająca analizatory dla przemysłu rolno-spożywczego, w szczególności dla przemysłu mleczarskiego, bardzo cenimy możliwość bezpośredniego kontaktu z naszymi klientami. - przekazał Marcin Kruczyński, Managing Director.

DS Energy to wysokiej klasy system zarządzania energią (EnMS) dostarczający rzetelnych  danych bezpośrednio z poszczególnych maszyn, obiektów i instalacji. Pomaga ambitnym firmom wziąć odpowiedzialność za ich ślad środowiskowy dzięki udokumentowanym danym. Dostarcza wiedzę, która pozwala obniżyć zużycie energii, usprawnić działanie, wykryć i ograniczyć ilość odpadów, a w przypadku nieprawidłowości klient zostanie powiadomiony w odpowiednim czasie.

- Jest to dla nas okazja, żeby zaprezentować się na nowym rynku, ponieważ jesteśmy stosunkowo niewielką firmą. Nasza firma decydując się na eksport niezwykle ceni możliwość spotkania się bezpośrednio z firmami, a taką dała nam Ambasada i Polska Izba Mleka. Dla przykładu w jaki inny sposób mógłbym znaleźć, tak jak miało to miejsce dzisiaj, kontakt do osoby, z którą już dziś zaplanowaliśmy spotkanie online na platformie Teams. Mamy ogromną nadzieję na kolejne spotkanie we wrześniu, przy okazji warsztatów organizowanych podczas Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej. - powiedział Jarl Gorridsen, Partner i CEO w DS Energy.

Rozwój technologii "raslyzacji" Lyras opartej na promieniowaniu UV opiera się na badaniach popartych dowodami i szeroko zakrojonych konsultacjach z wieloma zainteresowanymi stronami - przemysłem mleczarskim i sokowniczym, środowiskiem akademickim, ekspertami i specjalistami w dziedzinie zdrowia publicznego. Dzięki opatentowanej technologii raslyzacji, Lyras może oczyszczać większość produktów płynnych - niezależnie od przejrzystości i rodzaju produktu.

- Bardzo ciekawie było udać się dziś do Ambasady Królestwa Danii w Warszawie. Miałem okazję opowiedzieć o opracowanej przez nas technologii zwanej raslyzacją, której używamy w obróbce takich produktów jak serwatka, woda lub mleko. Uczestnicy zadawali wnikliwe pytania, które wskazywały na zainteresowanie naszym produktem. Myślę, że to dobrze wpisuje się też w profil wydarzenia oparty o zrównoważony rozwój, ponieważ nasza technologia pozwala na mniejsze zużycie energii, dzięki czemu możemy ograniczyć też zużycie paliw kopalnych. - podusmował Niels Skou, Starszy inżynier ds. sprzedaży.

Au2mate opracowuje, sprzedaje i dostarcza dostosowane do indywidualnych potrzeb kompleksowe rozwiązania automatyki mleczarskiej i przemysłowej IT do sterowania całymi fabrykami typu green field i brown field, a także rozwiązania dla pojedynczych jednostek i linii przetwórczych. Rozwiązania obejmują wszystkie procesy mleczarskie od odbioru surowców, aż po pakowanie produktów końcowych.

- Bardzo się cieszę, że zostaliśmy zaproszeni na to wydarzenie i możemy rozmawiać o zrównoważonym rozwoju z punktu widzenia automatyki. Nasza firma opracowuje procesy automatyzacji dla firm działających w branży mleczarskiej. Jesteśmy największą w Europie firmą, która zajmuje się opracowywaniem rozwiązań z zakresu automatyki dla branży mleczarskiej. W naszej firmie pracuje 165 osób, każda z nich promuje automatykę. Mówiąc podczas dzisiejszej prezentacji o zrównoważonym rozwoju pokreśliliśmy dwie bardzo ważne kwestie – po pierwsze wyższa wydajność produkcji, to ma ogromne znaczenie dla naszych klientów, a druga to niższe koszty i rachunki za gaz, wodę i energię elektryczną. Niższe zużycie jest efektem przeprowadzenia bardzo wnikliwej analizy całego procesu produkcji, na podstawie tej analizy możemy w znaczy sposób obniżyć koszty. Jeżeli chodzi na przykład o wyższą wydajność surowca to jest to możliwe dzięki dokładności systemów jakie dostarcza firma Foss. Można powiedzieć, że uzupełniamy porfolio produktów firmy Foss oferującej bardzo precyzyjne i miarodajne systemy pomiarowe, mające bardzo dużo funkcji kontrolnych, które pozwalają analizować proces produkcji. Firma Foss zapewnia rozwiązania z zakresu automatyki pomiarowej, automatyki kontrolnej. Można powiedzieć, że przyszłość zaczyna się już dzisiaj. – powiedział Klaus Dam, Managing and Business Development Director.

Po prezentacjach duńskich firm miał miejsce lunch networkingowy wraz ze „speed-dating” w grupach przy udziale tłumaczy, dzięki czemu uczestnicy mogli bezpośrednio nawiązać kontakt i wymienić się wiedzą oraz doświadczeniami.

Paweł Wyrzykowski, starszy analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas, mówił o polskim i duńskim sektorze mleczarskim. Porównując dane z obu tych krajów przekazał wiele istotnych z punktu widzenia duńskich firm informacji chcących wejść lub poszerzyć swoją działalność w Polsce. Dla przykładu produkcja mleka w Polsce w 2021 roku była niemal 3-krotnie większa niż w Danii. Wspomniał również o zamianach jakie zachodzą na rynku, chociażby przez wprowadzanie przez sieci handlowe ankiet skierowanych do spółdzielni z pytaniami o wykorzystywanie wody, energii i innych kwestii związanych ze zrównoważonym rozwojem, na które branża musi być przygotowana.

- Dzisiaj właśnie zakończyliśmy naszą pierwszą aktywność związaną z niedawno sformułowanym polsko-duńskim sojuszem na rzecz zrównoważonej produkcji mleka i przetworów mlecznych. Jestem bardzo zadowolony widząc jak uczestnicy składający się z duńskich firm i polskich przetwórców żywo udzielała się w dyskusjach. To pokazuje, że duńska Ambasada w Warszawie oraz Polska Izba Mleka dzięki współpracy mogą odpowiedzieć na bardzo ważne pytania i omówić kwestie z sektora nabiału. Jest to ważne zarówno z naukowego punktu widzenia jak i przedsiębiorczego, ponieważ w ten sposób odpowiadamy na współczesne wyzwania takie jak chęć zmiany produkcji na bardziej zrównoważoną czy ochrony klimatu. I mimo, że oba te kraje, Polska i Dania, są członkami Unii Europejskiej i stosują się do strategii „Od pola do stołu”  to i tak mamy inne spojrzenie na sektor mleczarski, dlatego warto jest wymienić się doświadczeniami i wiedzą dla naszego wspólnego dobra. Czekamy na wrześniowe warsztaty w Białymstoku i mamy ogromną nadzieję, że to spotkanie, będzie równie udane jak dzisiejsze. – podsumował warsztaty Jeppe Juul Petersen, Regionalny Team Leader w Europie Środkowej i Wschodniej ds. Żywności i Rolnictwa.

 

oprac redakcja ppr.pl na podst. źródło: Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę