aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Poprawa dobrostanu zwierząt znów na celowniku KE

11 grudnia 2023
Poprawa dobrostanu zwierząt znów na celowniku KE

Komisja Europejska zaproponowała nowe przepisy mające na celu poprawę dobrostanu psów i kotów w UE oraz warunków zwierząt podczas transportu. Ustosunkowała się także do inicjatywy obywatelskiej mającej na celu wprowadzenie zakazu hodowli zwierząt na futra w UE.

Lepszy dobrostan psów i kotów

Przy liczbie ponad 72 milionów psów i ponad 83 milionów kotów w UE szacowana wartość sprzedaży psów i kotów wynosi 1,3 miliarda euro rocznie. Nielegalny handel nasilił się w ostatnich latach i w niektórych zakładach zwierzęta trzymane są w złych warunkach. Nowe przepisy mają na celu ujednolicenie standardów UE w zakresie dobrostanu psów i kotów, obejmujących warunki trzymania , opieki , transportu i leczenia w placówkach hodowlanych, sklepach zoologicznych i schroniskach.

Lepsze zasady transportu zwierząt

Każdego roku do UE i z UE transportuje się 1,6 miliarda zwierząt. Nowe przepisy mają na celu ograniczenie czasu podróży i umożliwienie przerw na odpoczynek poza pojazdem podczas długich podróży , zwiększenie minimalnej przestrzeni i zakazanie transportu w ekstremalnych temperaturach . Lepszy dobrostan zwierząt przynosi korzyści nie tylko samym zwierzętom, ale także konsumentom i rolnikom, ponieważ przyczynia się do tworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych i pomaga zapobiegać zagrożeniom dla zdrowia publicznego.

Dalsza praca przy hodowli zwierząt futerkowych

Europejska Inicjatywa Obywatelska (ECI) „Europa wolna od futer” wezwała do wprowadzenia unijnego zakazu hodowli i sprzedaży produktów futrzarskich . Komisja zleciła Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności wydanie opinii naukowej w tej sprawie. Na podstawie tej opinii Komisja podejmie decyzję w sprawie najwłaściwszego działania, a także rozważy inne środki zapewniające dobrostan utrzymywanych zwierząt futerkowych.

Zrównoważone rolnictwo i ochrona świata przyrody idą w parze a „bezpieczeństwo żywnościowe, w zgodzie z naturą, pozostaje istotnym zadaniem” – stwierdziła Przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen w swoim przemówieniu SOTEU

Pakiet dotyczący dobrostanu zwierząt stanowi ważny filar strategii „od pola do stołu” – programu Europejskiego Zielonego Ładu na rzecz bardziej zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności.

EUROPEJSKI ZIELONY ŁAD


System zdrowej żywności dla ludzi i planety

Powiązanie między zdrowymi ludźmi, zdrowymi społeczeństwami i zdrową planetą stawia zrównoważone systemy żywnościowe w centrum Europejskiego Zielonego Ładu, unijnej strategii zrównoważonego wzrostu gospodarczego sprzyjającego włączeniu społecznemu. Ma na celu pobudzenie gospodarki, poprawę zdrowia i jakości życia ludzi oraz dbałość o przyrodę.

Europejski system rolnictwa i żywności, wspierany przez Wspólną Politykę Rolną , stanowi już światowy standard w zakresie bezpieczeństwa, pewności dostaw, żywienia i jakości. Teraz musi stać się także światowym standardem zrównoważonego rozwoju. Przejście na zrównoważony system żywnościowy, przy jednoczesnym zapewnieniu przystępności cenowej i dostępności żywności, przynosi korzyści środowiskowe, zdrowotne i społeczne, a także oferuje bardziej sprawiedliwe korzyści gospodarcze.

Dlatego w lipcu 2023 r. Komisja przyjęła pakiet środków na rzecz zrównoważonego wykorzystania kluczowych zasobów naturalnych , który wzmocni również odporność europejskich systemów żywnościowych i rolnictwa. Pakiet obejmuje nowe prawo glebowe, które pomoże nam mieć zdrowe gleby w UE do 2050 r., rozporządzenie w sprawie roślin produkowanych za pomocą technik genomu oraz środki mające na celu ograniczenie marnowania żywności i tekstyliów. Jego przyjęcie stanowi uzupełnienie poprzednich wniosków w ramach filaru „zasoby naturalne” Europejskiego Zielonego Ładu.

Celem UE jest

- zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu niepewności geopolitycznej, zmiany klimatu i utraty różnorodności biologicznej
- zmniejszyć ślad środowiskowy i klimatyczny systemu żywnościowego UE
- wzmocnić odporność systemu żywnościowego UE
- przewodzić globalnemu przejściu w kierunku konkurencyjnego zrównoważonego rozwoju od pola do stołu


oprac, e-mkppr.pl źródło: commission.europa.eu/


POWIĄZANE

Wałek przekaźnika mocy rurowy, znany również jako wałek odbioru mocy (WOM), to k...

Z niczym wyszli wczoraj ze spotkania z premierem Donaldem Tuskiem rolnicy. To je...

Wczoraj, odyło się wspólne posiedzienie  władz rolniczej i pracowniczej Solidarn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę