biogaz_09_2025

Porozmawiajmy o mleku … w Szkole Rodzenia

25 czerwca 2018
Porozmawiajmy o mleku … w Szkole Rodzenia

W dniu 13 czerwca 2018 r. odbyło się inauguracyjne spotkanie w Szkole Rodzenia przy Szpitalu Miejskim w Białymstoku w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanym z Funduszu Promocji Mleka. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony młodych rodziców. Uczestniczyło w nim ok. 60 par oczekujących potomstwa. W czasie spotkania ekspert projektu dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska, znakomity alergolog i pediatra zaprezentowała najnowsze doniesienia ze świata nauki dotyczące znaczenia mleka i produktów mlecznych w jadłospisie kobiet w ciąży i karmiących.


W swoim wystąpieniu udowodniła, iż artykuły mleczne są kluczowe w zachowaniu zdrowia mamy i dziecka. Mleko i jego przetwory stanowią znakomite źródło wapnia, który stanowi budulec układu kostnego, bierze aktywny udział w przewodzeniu impulsów bioelektrycznych oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Ponadto nabiał zawiera w swoim składzie „super białko” laktoferynę wzmacniającą odporność i zapobiegającą infekcjom wirusowym jak i bakteryjnym. Co więcej składnik ten mleka chroni przed deficytem żelaza, a nawet uzupełnia je. W mleku i jego przetworach znajdziemy także magnez łagodzący i chroniący przed zaburzeniami nastroju oraz bolesnymi kurczami kończyn dolnych. Kobiety w ciąży i karmiące powinny także pamiętać o cholinie, występującej w postaci naturalnej w nabiale. Jak twierdzą naukowcy niski poziom tego składnika odżywczego w organizmie matki może powodować wystąpienie wad cewy nerwowej u dziecka, doprowadzić do przedwczesnego porodu lub niskiej masy urodzinowej dziecka.


Doktor Irena Białokoz – Kalinowska odniosła się także do kontrowersji związanych z cukrem mlecznym – laktozą. Słuchacze byli poruszeni informacją, iż w mleku matki występuje więcej laktozy niż w mleku krowim. W mleku kobiecym jest aż 7,0g/100ml lakozy, zaś w mleku krowim 4,8g/100ml. Co więcej cukier mleczny cenny jest dla dziecka ponieważ dostarcza energii, ułatwia wchłanianie takich pierwiastków jak: Ca, Zn, Mg, obniża indeks glikemiczny i daje uczucie sytości.


Na koniec swojego wystąpienia zostało podkreślone, iż medycyna w zakresie leczenia alergii pokarmowych stawia na tolerancję, a nie na eliminację produktów mogących mieć działanie uczulające. Podawanie niewielkiej ilości produktów pod nadzorem lekarza sprawia, iż dziecko/ organizm człowieka może nabyć tolerancji na pokarmy wcześniej powodujące objawy.



Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę