Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego

21 lutego 2018
Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego

Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego, przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Jest odpowiedzią na liczne sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego - poinformował KIG.

Pierwsze spotkanie tej organizacji odbyło się w końcu stycznia. Jej przewodniczącym został ekspert od ekologii, prof. Jerzy Szymona z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

"Promujemy polską żywość na wielu rynkach zagranicznych i widać, że jest bardzo duże zainteresowanie produktami ekologicznymi z Polski" – powiedział podczas spotkania prezes Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) Andrzej Arendarski.

W opinii uczestników spotkania, aby Polska była konkurencyjna na rynku żywności ekologicznej potrzebne są narzędzia, które skutecznie będą uniemożliwiały liberalizację zasad rolnictwa ekologicznego. Chodzi m.in. o niedopuszczenie do obecności zanieczyszczeń w produktach ekologicznych, gdyż ich obecność może dyskwalifikować takie produkty. Jak wyjaśnił PAP wiceszef Rady Paweł Krajmas, w ostatnim czasie pojawiają się postulaty o odstąpieniu od zbyt rygorystycznego przestrzegania oprysków. Jednak nie można na to się zgodzić, bo czystość produktu jest wyznacznikiem produkcji ekologicznej.

Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce dynamicznie. Z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016” wynika, że liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zwiększyła się z 3,7 tys. w 2004 roku do ponad 22,4 tys. w 2016. Jednak w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej, Polska jest wciąż rynkiem w początkowej fazie rozwoju. Wciąż problemem jest także brak polskich sieci sklepów, oferujących produkty rolnictwa ekologicznego na większą skalę - ocenił KIG.

Krajmas zwrócił też uwagę na wypieranie polskiej żywności ekologicznej przez produkty importowane. Jak mówił, choć zainteresowanie eko-produktami w naszym kraju rośnie, to sieci handlowe nie kupują polskich produktów. 80 proc. sprzedawanej żywności eko nie pochodzi z Polski. "Chcielibyśmy odwrócić tę tendencję i zwiększyć udział w rynku żywności produkowanej przez polskich producentów" - podkreślił Krajmas.

Rada ustaliła, że warunkiem koniecznym trwałego rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce jest nie tylko wsparcie państwa i jednolite przepisy regulujące certyfikację, ale także silne organizacje rolników ekologicznych.

Krajmas poinformował, że w najbliższym czasie Rada ma zaplanowane spotkanie z parlamentarnym zespołem ds. rolnictwa ekologicznego, jak również zamierza zorganizować konferencję podsumowującą targi żywności ekologicznej Biofach w Norymberdze, w których biorą udział polscy producenci.

 

Anna Wysoczańska, Dorota Skrobisz (PAP)


POWIĄZANE

W lipcu 2017 r. weszła w życie ustawa o przewadze kontraktowej. Jedno z pierwszy...

Warto bacznie przyjrzeć się perspektywicznemu rynkowi etiopskiemu; rekomenduję, ...

Etiopia nie jest gotowa na inwestycje w dziedzinie telekomunikacji i finansów; o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę