W odpowiedzi na rosnące wyzwania związane z ochroną zdrowia zwierząt i bezpieczeństwem biologicznym w sektorze hodowlanym, profesjonaliści branży powołali do życia Polskie Stowarzyszenie Bioasekuracji. Uroczyste zaprezentowanie Stowarzyszenia odbyło się podczas drugiego dnia Kongresu Produkcji Świń w Żninie.
Celem organizacji jest integracja środowiska naukowego, hodowców, lekarzy weterynarii, producentów produktów wspierających zabezpieczenie biologiczne oraz przedstawicieli administracji w celu wdrażania skutecznych standardów bioasekuracji w całym łańcuchu produkcji.
Nowe stowarzyszenie stawia sobie za zadanie wzmocnienie bezpieczeństwa biologicznego kraju, a także wspieranie profesjonalnej i bardziej przewidywalnej produkcji zwierzęcej. Będzie dążyć do standaryzacji praktyk bioasekuracyjnych, zwiększania świadomości i kompetencji w terenie oraz wspierania innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony zdrowia zwierząt.
Choć inicjatywa zrodziła się w środowisku producentów trzody chlewnej, działalność Polskiego Stowarzyszenia Bioasekuracji nie ograniczy się wyłącznie do tej branży. Organizacja obejmie swoim zakresem wszystkie gatunki zwierząt gospodarskich – zarówno trzodę chlewną, drób, jak i bydło oraz inne gatunki. Jej misją jest scalać oraz integrować całe środowisko hodowlane wokół wspólnego celu, jakim jest poprawa bezpieczeństwa biologicznego i dobrostanu zwierząt w każdej gałęzi produkcji.
– Bioasekuracja to nie tylko wymóg prawny, ale inwestycja w stabilność całej branży. Polskie Stowarzyszenie Bioasekuracji ma być przestrzenią współpracy, wymiany wiedzy i wspólnego działania dla bezpieczeństwa produkcji i zdrowia publicznego – mówi Karolina Krasicka, prezes Polskiego Stowarzyszenia Bioasekuracji.
Praca dla dobra rolnictwa
Działalność Polskiego Stowarzyszenia Bioasekuracji będzie koncentrować się na promowaniu standardów bioasekuracyjnych, certyfikowaniu poziomu bioasekuracji i audytorów , organizacji szkoleń i warsztatów dla hodowców, a także aktywnym udziale w projektach badawczych realizowanych na poziomie krajowym i unijnym. Stowarzyszenie będzie również reprezentować interesy swoich członków wobec administracji publicznej i instytucji branżowych oraz promować dobre praktyki i edukację w zakresie bioasekuracji, podnosząc świadomość znaczenia bezpieczeństwa biologicznego w produkcji zwierzęcej.
Członkowie Polskiego Stowarzyszenia Bioasekuracji zyskają dostęp do wiedzy, szkoleń i sieci ekspertów, możliwość aktywnego uczestnictwa w projektach krajowych i międzynarodowych, a także wpływ na kształt regulacji i praktyk bioasekuracyjnych w Polsce.
Ogólnopolski Dzień Bioasekuracji
Podczas inauguracji działalności Stowarzyszenia ogłoszono również ustanowienie Ogólnopolskiego Dnia Bioasekuracji, który będzie obchodzony 11 marca – inicjatywy mającej na celu szerzenie wiedzy i promowanie dobrych praktyk w zakresie ochrony stad przed chorobami zakaźnymi w produkcji zwierzęcej. Wydarzenie to ma stać się okazją do wspólnych działań edukacyjnych, warsztatów, debat i kampanii informacyjnych skierowanych do hodowców, lekarzy weterynarii, uczelni oraz szkół wyższych, a także instytucji administracji.
– Nieustannie należy przypominać wszystkim uczestnikom łańcucha produkcji, jak ogromne znaczenie ma prewencja i odpowiedzialne podejście do zdrowia zwierząt. Bioasekuracja zaczyna się od codziennych decyzji podejmowanych w gospodarstwach. Kluczowe jest budowanie świadomości, że bioasekuracja to inwestycja w przyszłość – w zdrowie zwierząt, bezpieczeństwo ekonomiczne gospodarstw i stabilność całego rynku. Poprzez Ogólnopolski Dzień Bioasekuracji chcemy inspirować, edukować i zachęcać do współpracy wszystkich, którym zależy na silnej, nowoczesnej i bezpiecznej produkcji zwierzęcej – podkreśla Monika Ukleja, członek Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Bioasekuracji.
Pierwsze obchody Ogólnopolskiego Dnia Bioasekuracji zaplanowano na 11 marca 2026 r. Towarzyszyć im będą akcje informacyjne, spotkania eksperckie oraz inicjatywy promujące dobre praktyki wśród producentów zwierzęcych w całej Polsce.
oprac, e-red, ppr.pl