aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bydło - numer 10/2008

9 października 2008
W numerze:

AKTUALNOŚCI    
Notowania                                    5
Z kraju                                        37
Nowości                                    49
Z zagranicy                                    78

KOMENTARZE
Telewizja prawdę ci powie … – R. Wieczorkiewicz                    6

ŻYWIENIE
Ile pasz potrzebują nasze krowy? – H. Kruczyńska                    8
Składniki mineralne w żywieniu bydła. Część I – E. Staszak                10
Kwasy omega 3 – sposób na poprawę wskaźników reprodukcyjnych krów – A. Prorok    14
Odchów cieląt – nieco inne spojrzenie. Część II – M. Solan                16

ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Cz. V. Kostrzewa czerwona – A. Klarzyńska            19
Jesienne zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach – H. Jankowska-Huflejt        20

PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. XVI. Simentalska – B. Choroszy, Z. Choroszy        24

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdział 8. Cielęta i młodzież. Cz. XXVI – praca zbiorowa                                             28

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 8a. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne budynku – R. Hübner                                                32

TECHNOLOGIE
Komputerowe zarządzanie w oborze – R. Szulc                    34

MECHANIZACJA
Praktyczne aspekty użytkowania maszyn do produkcji bydlęcej – G. Fiedorowicz    38
Mechanizacja żywienia bydła. Część I – Z. Domagalski                40
Wozy asenizacyjne – R. Pleskot                            44

DOBROSTAN
Behawior krowy – W. Empel                            50

MLECZARSTWO
Ranking Zakładów Mleczarskich – laureaci – J. Seremak-Bulge            54

EKONOMIKA
Wzrost produkcji, ale niezadowalająca cena mleka surowego w Polsce – A. Kupczyk    56
Uwarunkowania efektywności produkcji bydła mięsnego – A. Dobicki            60
Krajowe i zagraniczne perspektywy dla polskiej wołowiny. Część II – D. Rycombel    62

WYSTAWY
Wystawy w Bratoszewicach, Piotrkowie Trybunalskim, Siedlcach i Bednarach – R. Rogala, A. Nowaczyk, L. Nawrocki                                    65

WETERYNARIA
Współczesne maści a problem higieny mleka i chorób wymienia – P. Dudko        68
Nie bakterie, ani wirusy!          – odpowiadają za większość „awarii” w organizmie krowy. Część I – W. Szwed, L. Reisdorffer                                    72
Szczury i ich życie – St. Ignatowicz                        74
Ronienia u bydła na tle listeriozy i leptospirozy – K. Kotowski            79

PRZEPISY KULINARNE
Jesienne danie z dynią– R. Chojnacka                        86

Na okładce: Krowy rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej na pastwisku w miejscowości Królewo k. Marlborka woj. pomorskie
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki

POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę