aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bydło - numer 1/2008

16 stycznia 2008
Spis treści :

AKTUALNOŚCI    
  • Notowania                                            5
  • Kalendarium wystaw                                    17, 30
  • Z kraju                                                18
  • Z zagranicy                                            37
  • Nowości                                            41
                                        
KOMENTARZE
  • Nowy minister – stare sprawy – R. Wieczorkiewicz                    6            
ŻYWIENIE
  • Małe fermy krów – aspekt praktyczny żywienia Cz. I – H. Kruczyńska            8
  • Acid Buf – pH żwacza pod naturalną kontrolą – artykuł promocyjny            12
  • Od cieliczki do krowy – M. Rozwadowska, A. Nowaczyk                    14
  • Energia to więcej niż mleko – K. Rzewuska                            19
  • Sorgo – roślina kiszonkowa – P. Dorszewski, M. Kostrzewska                20

UPRAWA ROLI I ROŚLIN
  • Sorgo zamiast kukurydzy? – T. Michalski        23
  • Jakość obornika – od czego zależy?        26

BYDŁO PRYMITYWNE
  • Evolene – J. Śmiełowski          30

PRACA HODOWLANA
  • Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. V. Brahman – H. Grodzki                    31
  • Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. VI. Charolaise – A. Nowaczyk                32
  • Bydło simentalskie w Polsce – J. R. Mroczek    34

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
  • Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XII – praca zbiorowa    38

TECHNOLOGIE
  • Oświetlenie w budynkach chowu bydła – A. M. Marciniak        42

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
  • Potrzeby modernizacji obiektów dla bydła w gospodarstwach rodzinnych –E. Mulica, E. Hutnik          44
  • Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 1. Faza wstępna procesu inwestycyjnego – R. Hübner         46

TECHNIKA DOJU
  • Krzywa laktacji – w małych oborach uwięziowych – S. Winnicki, R. Głowicka, R. Płocha                50
  • Podrażnienia wymion – W. Woyke              52

ZDROWA ŻYWNOŚĆ
  • Mleko jako żywność funkcjonalna – G. Niedziałek     56
                
REPORTAŻE
  • Bydło mięsne z Witkowa – E. Rożdżyński            60

DOBROSTAN
  • Relacje krowa – cielę – W. Empel                   62

WETERYNARIA
  • Choroba „niebieskiego języka” we Francji - G. Bosquet                    66
  • Zasadowica – zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej u bydła – R. Kupczyński, W. Janeczek               68

PRZEPISY KULINARNE
  • Rosół – R. Chojnacka                               74                        

Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Archiwum

POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę