aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bydło - numer 3/2008

12 marca 2008
W numerze:
AKTUALNOŚCI   
Notowania                                            5
Z kraju                                                17
Z zagranicy                                            35
Nowości                                            45
                                       
KOMENTARZE
Rynek wołowiny – R. Wieczorkiewicz                            6           
ŻYWIENIE
Pasze i mieszanki treściwe dla krów mlecznych – H. Kruczyńska                8
Systemy odchowu cieląt i jałówek rasy hf – J. Krzyżewski                    12

ŁĄKI I PASTWISKA
Wiosna na użytkach zielonych – R. Dembek                        18

PRACA HODOWLANA
Długowieczność i przyczyny brakowania krów mlecznych - J. Różańska-Zawieja, A. Nienartowicz-Zdrojewska                                    22
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. IX. Hereford – A. Nowaczyk                26
Blaski i cienie krajowej produkcji żywca wołowego – H. Jasiorowski            28
Tur – wygasły przodek bydła domowego – H. Frąckowiak, H. Jakubowski        32

STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 5. Mikroklimat w oborze. Cz. XIX – praca zbiorowa                                             36

TECHNOLOGIE
Jaka obora lepsza – uwięziowa czy wolnostanowiskowa? - M. Solan            40
Technika żywienia bydła mięsnego – A. Kaczor                        42

ZOOHIGIENA
Dezynfekcja w oborze – S. Winnicki                            46

BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 3. Podstawowe zasady sytuowania obór w terenie – R. Hübner                                            49

WYSTAWY
AGRO-PREMIERY i FERMA BYDŁA – L. Nawrocki                    52

TECHNIKA DOJU
Sąsiedzi doją w zastępstwie – P. Meunier                            54
Krótka historia pozyskiwania mleka – W. Woyke                        56

BYDŁO PRYMITYWNE
Tortonese – J. Śmiełowski                                    61

REPORTAŻE
Uckermärker – najmłodsza rasa bydła mięsnego w Niemczech – A. Nowaczyk        62
Nowa obora na Podlasiu – S. Nowowiejski                            70

DOBROSTAN
Przemieszczanie i unieruchomianie bydła – B. Konopka                    64

EKONOMIKA
Polski rynek wołowiny Cz. 1. – J. Seremak-Bulge                        66

WETERYNARIA
Kokcydioza cieląt – przebieg i zwalczanie – A. Ramisz, A. Balicka-Ramisz        73
Czytelnicy pytają – redakcja odpowiada: wymagania przy własnej produkcji mięsa – A. Stychlerz                                            76

PRZEPISY KULINARNE
Sztufada wołowa na dziko – R. Chojnacka                            78

Dodatek dla lekarzy weterynarii:
Posocznica krwotoczna bydła – Z. Gliński, K. Kostro                    I
Antybiotykoterapia w zwalczaniu zakażeń układu oddechowego u bydła – D. Bednarek    IV

Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska

POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę