W  numerze:
AKTUALNOŚCI    
Notowania                                            5
Z kraju                                                40
Z zagranicy                                            65
Nowości                                            79
KOMENTARZE
Mleczne strajki – przestroga zza Odry – R. Wieczorkiewicz                6            
ŻYWIENIE
Wywar zbożowy w żywieniu bydła w porównaniu do śrut poekstrakcyjnych – H. Kruczyńska                                                8
Woda a żywienie bydła – E. Staszak                                11
Kiszonka z kukurydzy - E. Staszak                                16
Suszony wywar kukurydziany cennym komponentem w żywieniu krów mlecznych – A. Potkański, M. Meller, A. Cieślak, I. Sokół, M. Szumacher-Strabel                20
Znaczenie nowego nośnika skoncentrowanego włókna surowego w postnatalnym rozwoju przedżołądków cieląt – A. Vikari, D. G. Duser, P. Kędzia                    24
Mykotoksyny groźne także dla przeżuwaczy – A. Prorok                    28
ŁĄKI I PASTWISKA
Poznajemy nasze trawy. Cz. IV. Kostrzewa trzcinowa – A. Klarzyńska            31
Trawy pastewne – pasza bogata w energię – I. Kukułka                    32
ROZRÓD
Wywoływanie (indukcja) i synchronizacja rui u bydła – G. J. Dejneka, J. Twardoń    36
PRACA HODOWLANA
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. XIV. Romagnola – R. Rogala                41
Alfabet ras bydła mięsnego. Cz. XV. Salers – A. Nowaczyk                42
Ocena wartości hodowlanej buhajów – M. Solan                        44
Poprawa płodności problemem nr 1 stad mlecznych – T. Krychowski            46
STANDARDY TECHNOLOGICZNE
Systemy utrzymania bydła. Poradnik. Rozdz. 7. Porodówka Cz. XXIV. Rozdział 8. Cielęta i młodzież. Cz. XXV – praca zbiorowa                             48
TECHNOLOGIE
Czy warto oszczędzać na folii? – B. Wróbel, H. Jankowska-Huflejt            56
BUDOWNICTWO INWENTARSKIE
Budujemy nowoczesną oborę. Cz. 7. Ściany fundamentowe– R. Hübner            58
Pomieszczenia dla bydła – ogólne wymagania. Cz. II – M. Solan                62
TECHNIKA DOJU
Wpływ doju na zdrowotność wymion i liczbę komórek somatycznych. Cz. III – W. Woyke                                                66
Afilab – supernowa na mlecznej drodze – M. Lipiński, A. Jędruś                70
MLECZARSTWO
Śremska gospodarność i solidność – W. Wolny                        74
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Mleko i przetwory mleczne w żywieniu człowieka – G. Niedziałek            76
REPORTAŻE
Pierwszy robot udojowy w Polsce – J. Rudowicz-Nawrocka, L. Nawrocki        80
EKONOMIKA
Krajowe i zagraniczne perspektywy dla polskiej wołowiny. Cz. I – D. Rycombel        84
PRZEPISY PRAWNE
System bezpieczeństwa żywności czyli HACCP/ISO 22000:2005 – L. Brudzyński    88
Susza    w rolnictwie – G. Roczek                                90                
WETERYNARIA
Choroby zakaźne cieląt – rola czynników ryzyka – Z. Gliński, K. Kostro            93
Zapalenie wymienia u bydła mięsnego – E. Malinowski                    96
Grzybica bydła – trichofitoza – K. Chmielecka                        100
PRZEPISY KULINARNE
Zrazy z borowikami – R. Chojnacka                                102
Dodatek dla lekarzy weterynarii:
Prewalencja i zwalczanie kokcydiozy u cieląt – A. Ramisz                    I
Enzootyczne odoskrzelowe zapalenie płuc cieląt – Z. Gliński, K. Kostro            IV
Zastosowanie ultrasonografii w badaniu narządu rozrodczego krowy – M. Bednarski, J. Polańska                                            VI
Na okładce: Cielę rasy mięsnej na przydrożnym pastwisku w okolicach Starego Pola, woj. pomorskie – czerwiec 2008 r.
Projekt okładki: Katarzyna Drożdżyńska
Fot. Lech Nawrocki
8224230
1