aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 10(157) październik 2004

18 października 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania:
2004
ISSN:
1234-7450

Szanowni Państwo,

Francuskie Targi Space już za nami, polskie Agro Show i Polagra Food również - ale przed nami jeszcze kilka targowych spotkań. Przypomnijmy zatem ich terminy:

Polagra Farm w Poznaniu: 7-10.X.04;Ferma Bydła, Świń i Drobiu w Olsztynie: 26-28.X.04; Euro-Tier w Hanowerze: 9-12.XI.04.

Za oknami jesień w pełni - a my oddajemy w Państwa ręce październikowe wydanie Informatora. W bieżącym numerze - kończymy zagadnienie zwalczania gryzoni na fermie artykułem dr A. Rachwał na temat Chorób drobiu przenoszonych przez myszy i szczury (s. 42).

O utylizacji odpadów drobiarskich pisaliśmy już wcześniej, ale dziś polecamy Państwu zapoznanie się z najprostszą utylizacyjną metodą - czyli kompostowaniem (s. 68).

Po raz pierwszy drukujemy w poradnikowej formie tekst nt. Kredytów obrotowych na pewno pomocny w załatwianiu bankowej „papierkologi” (s. 21). Bardzo interesujący artykuł prof. Korelewskiego dotyczący Wpływu żywienia na odporność kości kończyn u niosek na stronach: 34, 36 i 38. A zatem życzymy owocnej lektury i do zobaczenia na Targach!

Redakcja

  • Kredyt Obrotowy - konieczność i wyzwanie
    Kredyt obrotowy jest jednym z niezbędnych elementów pozwalających na prowadzenie fermowej produkcji drobiu, zwłaszcza drobiu rzeźnego. Ze względu na rozmiar produkcji (nawet przy niewielkich fermach jest to duży rozmiar), jak również na jej kapitałochłonność, niewielu istnieje hodowców, którzy produkują żywiec, opierając się wyłącznie na środkach własnych. Tak więc od czasu powstania pierwszych ferm drobiu pojawiło się także zapotrzebowanie na kredyt obrotowy. Kredyt taki powinien spełniać kilka warunków : być łatwo dostępny, niedrogi, nieskomplikowany w obsłudze, i najlepiej odnawialny, gdyż zapotrzebowanie na niego powtarzać się będzie wraz ze wstawianiem kolejnych rzutów. No i oczywiście
    - dostępny w odpowiedniej kwocie, która, zwłaszcza przy produkcji indyka, zazwyczaj była sześciocyfrowa - przy fermie niewielkiej - i siedmiocyfrowa w wypadku ferm dużych.
  • Wpływ żywienia na odporność kości kończyn kur niosek
    W klatkowym systemie utrzymania kur niosek, zwłaszcza w końcowym okresie cyklu nieśnego, obserwuje się osłabienie kończyn, określane często jako „zmęczenie klatkowe”. Przyczyny tego zjawiska były badane od dawna i wiązane z brakiem ruchu, intensywną nieśnością oraz tworzeniem skorup jaj, a niekiedy z niekorzystnym oddziaływaniem bezpośredniego kontaktu kończyn kur z metalowymi elementami klatki. Wyniki badań wskazują, że głównym powodem zmian w szkielecie kur jest niedostateczna mineralizacja kości, określana ogólnie jako osteoporoza. Zjawisko osteoporozy, czyli tzw. rzeszotowacenia kości - dotyczy oczywiście nie tylko długich kości kończyn, lecz również zrębu kostnego klatki piersiowej i kręgosłupa. W rezultacie demineralizacji - kości stają się kruche i łatwo ulegają złamaniu, ze wszystkimi niekorzystnymi następstwami dla zdrowia i dobrostanu ptaków, jak również ich produkcyjności i wykorzystania mięsa.
    Choroby drobiu przenoszone przez szczury i myszy
    W okresie jesienno - zimowym obserwuje się w obiektach inwentarskich większą ilość gryzoni. Szczury i myszy są nosicielami wielu zarazków chorobotwórczych, wywołujących u drobiu między innymi: salmonellozę, pulorozę, tyfus kur, pasterelozę, listeriozę, gruźlicę rzekomą, różycę ptaków, zakaźne zapalenie krtani i tchawicy, pomór drobiu. Zanieczyszczając paszę oraz wodę kałem i moczem, w których znajdują się zarazki, stają się główną przyczyną wybuchu choroby. Na swych łapkach przenosić mogą nie tylko wirusy, bakterie i grzyby, ale także oocysty kokcydiów i jaja robaków pasożytniczych. Ponadto gryzonie zasiedlone w dużych pomieszczeniach drobiarskich zjadają znaczne ilości paszy. Jeden szczur może zjeść w ciągu roku około 20 kg zboża.
  • Mykoplazmoza a działania zmierzające do uwolnienia stad drobiu od zakażeń
    Obserwacje terenowe, a także wykonywane rutynowo badania diagnostyczne wskazują, że mykoplazmoza drobiu stanowi ciągle istotny problem natury zdrowotnej i ekonomicznej w hodowli drobiu. U ptaków znanych jest ponad 20 gatunków mykoplazm i acholeaplasm. W patologii drobiu tak w kraju jak i na świecie, największą rolę odgrywają Mycoplasma gallisepticum (MG), Mycoplasma synoviae (MS), Mycoplasma meleagridis (MM), Mycoplasma iovae (MI), Mycoplasma anatis (MAt ), Mycoplasma anseris (M As) i niektóre szczepy niezidentyfikowane Mycoplasma species (MSpp).
  • Kompostowanie padłych ptaków - bezpieczna metoda utylizacji
    W intensywnej produkcji drobiarskiej poważny problem stanowi zagospodarowanie padłych ptaków, zwłaszcza na dużych fermach kurcząt brojlerów. Istnieje tu kilka możliwości postępowania, ale niektóre z nich nie są już obecnie zalecane bądź stosowane ze względu na zagrożenie dla środowiska lub zdrowia zwierząt i ludzi. Spalanie padłych ptaków albo zakopywanie ich w dużych dołach jest szkodliwe dla środowiska i dość kosztowne, natomiast dobrym rozwiązaniem okazało się kompostowanie , które nie powoduje skażenia środowiska. W tym naturalnym procesie mikroorganizmy i grzyby rozkładają i przetwarzają odpady organiczne na wartościowy kompost.
    DROBIARSKIE SPOTKANIA
  • Space 2004 i Innov' Space 2004
    Kolejny raz nasza redakcja została zaproszona na francuskie Targi Hodowlane SPACE, które odbyły się w dniach 14-17 IX w miejscowości położonej w północno- zachodniej części Francji - Rennes. Była to już 18. edycja SPACE na którą przybyło ponad 1300 wystawców w tym 380 spoza Francji. 185 firm drobiarskich zajęło 2 olbrzymie hale lotniska w Rennes, gdzie całe wydarzenie miało miejsce.
    ARTYKUŁY PROMOCYJNE
    Tekst promocyjny firmy Delacon:
    MAGAZYNOWANIE I KONSERWACJA PASZ
    Czynniki pobudzające rozwój pleśni w zbożach - zakres działań w celu ich eliminacji.
    W ostatnich latach coraz częstsze są problemy zdrowotne zwierząt gospodarskich, które są spowodowane podawaniem pasz zanieczyszczonych przez pleśnie, a zwłaszcza ich metabolity - mikotoksyny. Wpływ pleśni na użytkowość zwierząt zależy od koncentracji mikotoksyn, rodzaju i gatunku zwierząt, czasie karmienia oraz ogólnego stanu zdrowia zwierząt. Ostatnie badania pokazały, że największe ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych istnieje w chwili wystąpienia kilku mikotoksyn równocześnie, co powoduje wysoką toksyczność nawet przy niskich stężeniach poszczególnych mikotoksyn.
  • Tekst promocyjny firmy Electrosystem:
    Dobowy regulator oświetlenia kurnika DROĐ2

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę