"Ogólnopolski Informator Masarski nr 7(107) lipiec 2004"

19 lipca 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

W bieżącym wydaniu Poradnika nastawiliśmy się przede wszystkim na maksymalnie obszerną realizację tematu wydania „UNIA NAM NIE STRASZNA, czyli Z HIGIENĄ ZA PAN BRAT”. Wszyscy wiemy jak ważna jest problematyka higieny w zakładzie mięsnym. Można powiedzieć, że Unia Europejska poprzez szeroko postawione wymogi wobec branży spożywczej w tym zakresie, doprowadziła do sytuacji, iż polskie zakłady są najlepiej dostosowanymi firmami w obrębie wspólnoty. Profesjonalnie wyposażone zakłady, które wytrzymały etap dostosowywania, powinny bez trudu poradzić sobie na niełatwym rynku unijnym.

Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o kosztach tego procesu, nie do końca przemyślanego przez nasze władze. Tak naprawdę to dopiero w finalnym etapie procesu wstępowania do Unii polski rząd zaczął rozsądnie i z korzyścią dla rodzimych zakładów podchodzić do norm narzucanych przez unijnych komisarzy. Cały ten proces pokrótce opisuje Jacek Leonkiewicz.

Nasz dodatek kierujemy oczywiście zarówno do tych, których zakłady już „lśnią” i wymagają tylko ostatnich szlifów, jak i do tych, którym jeszcze sporo brakuje do odpowiednich standardów.

Równie gorąco zapraszamy do lektury obszernego fotoreportażu z targów IFFA. Zgodnie z zapowiedziami dla tych, którzy byli we Frankfurcie, jak i tych, którym wizyta ta nie była dana opisujemy wszystkie najważniejsze nowości, które pojawiły w dziedzinie technologii oraz maszyn i urządzeń przetwórczych. Ponadto sprawozdanie z konkursu narodowego (z udziałem naszej reprezentacji z masarni Nieścior) oraz wiele innych ciekawostek.

Zapraszamy ponadto do lektury artykułów z naszych stałych działów. Kończymy opis poszczególnych faz systemu HACCP na etapie X (proces nadzoru jakości produkcji). W cyklu z życia zakładów mięsnych prezentujemy Zakłady Mięsne „W-D” ze Skwierzyny. W ramach działu aktualności branżowych można zapoznać się z: reportażem z obchodów XXX-lecia firmy Metalbud Nowicki, wynikami wielkopolskiego konkursu wędliniarskiego w Bielinku oraz relacją z przyjęcia nowych krajów do struktur unijnych, na którym pokazały się nasze zakłady mięsne.

I oczywiście ... życzymy udanych wakacji.

Redakcja

W numerze:

  • Aktualności
    XXX-lecie firmy Metalbud Nowicki
    Konkurs wędliniarski na Wielkopolskich Targach Rolniczych Sielinko 2004
    Z życia zakładów mięsnych – Skwierzyńskie wyroby zdobywają kraj
    Irlandzkie powitanie
    Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Porady Fachowe
    HACCP i higiena żywności: Etap X. Proces nadzoru jakości produkcji
    Targi IFF A 2004 - fotoreportaż
  • Wiadomości Gospodarcze
  • Notowania
  • Świat
  • Wiadomości Logistyczne
  • Wiadomości Unijne 17
    Wykaz adresów internetowych dostawców przetwórstwa mięsnego Informator
  • Temat wydania
    UNIA NAM NIE STRASZNA – Z HIGIENĄ ZA PAN BRAT
    Wszystko o higienie w zakładzie mięsnym”
    Proces dostosowania branży mięsnej do produkcji na rynek wspólnotowy w świetle działań Inspekcji Weterynaryjnej (J. Leonkiewicz)
    International Food Standard – nowe wymagania dla producentów żywności (H. Turlejska)
    Obowiązki nadzoru właścicielskiego w świetle nowych wymagań prawnych (A. Wiszniewska, J. Steyn)
    Nadzór sanitarny nad wprowadzaniem i obrotem produktami żywnościowymi – wyniki kontroli organów państwowej inspekcji weterynaryjnej (B. Olędzka)
    Higiena podczas uboju (M. Poliński)
    Podsumowanie – branżowy spis firm
    Mapa higieny

Nasz adres:
Ogólnopolski Informator Masarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Gen. Andersa 40A
15-113 Białystok
tel. (85) 664 75 30
fax (85) 664 75 40
e-mail:
masarski@masterpress.com.pl
Internet: www.masarski.com.pl


POWIĄZANE

Kilka dni temu niedźwiedź brunatny był widziany koło miejscowości Rudawka w powi...

Lasy Państwowe sprzedają dzisiaj drewno taniej niż w 2017 r. Ceny zbliżone do te...

Tak znaczącego wzrostu sprzedaży drewna, jak zaplanowały Lasy Państwowe na przys...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę