aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Program „Doceń polskie” partnerem SweetTARGów

23 lutego 2017

Choć nie mają jeszcze bardzo długiej tradycji, SweetTARGi na stałe wpisały się już do kalendarza rzemieślników z całej Polski. W tym roku spotkanie firm z sektora cukierniczo-piekarskiego odbędzie się między 25, a 27 marca. Partnerem wydarzenia jest program „Doceń polskie”. Twórcy tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność przygotowali dla producentów m.in. strefę biznesową prezentującą laureatów programu oraz prelekcje i konsultacje dot. znakowania żywności.


Tegoroczna, ósma już edycja, Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARGi będzie miała miejsce w dniach 25-27 marca 2017r. Wydarzenie odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.Partnerem spotkania branży jest Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.


Program „Doceń polskie”

Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność wysokiej jakości jest realizowane od 2011 roku. W ramach programu co kwartał organizowane są audytu żywności, podczas których specjaliści z branży spożywczej przyznają certyfikaty jakości wyróżniającym się wyrobom. Godłem programu mogą być sygnowane artykuły wysokiej jakości; posiadające odpowiedni wygląd i smak oraz cenę adekwatną do jakości. Decyzję o przyznaniu wyróżnień podejmują członkowie Loży Ekspertów na czele z mistrzem kuchni Mirkiem Drewniakiem. Honorowy patronat nad audytami żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Propozycje dla zdobywców godła „Doceń polskie”

Z okazji katowickich targów twórcy przedsięwzięcia przygotowali ciekawe i różnorodne propozycje dla producentów żywności. - Z myślą o laureatach programu powstanie m.in. strefa biznesowa, w której prezentowane będą artykuły nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”. Naszym celem jest stworzenie dla nagrodzonych firm przyjaznej przestrzeni umożliwiającej wymianę doświadczeń i spotkań z innymi reprezentantami sektora - podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Warto odnotować, że firmy z sektora piekarsko-cukierniczego są zaangażowane w program „Doceń polskie” od samego początku jego funkcjonowania, czyli od 2011 roku. -
Producenci słodyczy, piekarnie i lodziarnie regularnie przystępują do certyfikacji żywności. Dość powiedzieć, że co czwarty uczestnik poprzedniego audytu (który odbył się w lutym tego roku) reprezentował właśnie sektor piekarsko-cukierniczy - przypomina Marek Bielski.

Konferencja i bezpłatne konsultacje dot. znakowania żywności
Udział programu „Doceń polskie” w targach będzie miał także wymiar edukacyjny. -
Choć rozporządzenie Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności obowiązuje od grudnia 2014 roku, zagadnienie to wciąż budzi wątpliwości producentów. Odpowiadając na potrzeby firm z szeroko pojętego sektora spożywczego przygotujemy prelekcje dostarczające praktycznej i cennej wiedzy - zapewnia Marek Bielski.
Swoją wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie podzieli się Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista do spraw prawa żywnościowego Centrum Znakowania Żywności (centrumzz.pl).
-
Omówimy najbardziej nurtujące kwestie dot. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz treści etykiet i reklam. Z kolei podczas indywidualnych konsultacji producenci będą mogli uzyskać odpowiedzi na pytania bezpośrednio związane z ich działalnością. Zarówno konferencja, jak i konsultacje ze specjalistą są darmowe i otwarte dla wszystkich zainteresowanych - uzupełnia organizator programu „Doceń polskie”.
Na gości programu „Doceń polskie” czekają bezpłatne zaproszenia. Zapraszamy do zarejestrowania się! Link do rejestracji http://www.sweettargi.abilet.pl/

 

Dlaczego warto odwiedzić targi?

Poprzednia, ubiegłoroczna, edycja targów zgromadziła 140 wystawców oraz 4900 odwiedzających z branży. W tym roku na gości czekają propozycje różnego typu. Przez cały weekend na scenie głównej targów, przy wielkanocnym stole, zagoszczą śląscy mistrzowie, którzy opowiedzą o swoich tradycjach rodzinnych.
Swoimi umiejętnościami i wiedzą na temat najnowszych trendów oraz technik dekorowania tortów podzielą się sugarcrafterzy i cukiernicy, nie zabraknie także prezentacji technik kuchni molekularnej w cukiernictwie.
W sobotę (25 marca) śląsko-małopolskie trio cukierników przystąpi do próby ustanowienia rekordu Polski na najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej. Rzeźba ponad 2,5-metrowego japońskiego smoka ma być w całości wykonana ręcznie. Natomiast na poniedziałek (27 marca) zaplanowana jest próba pobicia rekordu na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych. W akcji udział wezmą także dzieci i młodzież.
Podczas targów odbędzie się czwarte już Spotkanie dla Kobiet Branży: warsztaty rozwoju osobistego dedykowane paniom związanym z cukiernictwem, piekarstwem, lodziarstwem oraz dekoratorstwem cukierniczym. Z kolei uczniom kształcącym się w zawodzie piekarza i cukiernika dedykowany jest projekt „Warsztaty Młodego Przedsiębiorcy”.

Po raz drugi na SweetTARGach będzie można podziwiać zmagania młodych cukierników podczas Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół „Zdrowo - smacznie - artystycznie”. Prawdziwą ucztę dla miłośników kawy zapewnią zaś Mistrzostwa Polski Barista.

Szczegółowe informacje o wydarzeniu można znaleźć na stronie internetowej przedsięwzięcia, pod adresem http://www.sweettargi.fairexpo.pl/index.php.



* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”


www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl


Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.


Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza / Adventure Media, zdj. SweetTARGi 2016


POWIĄZANE

Producenci piwa mierzą się w ostatnich latach z ogromną liczbą wyzwań związanych...

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

Oczywiste jest, że organizacja imprez okolicznościowych, jak wesela, święta czy ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę