Przekąski na Andrzejkowy wieczór

3 listopada 2016
Przekąski na Andrzejkowy wieczór

W naszym kalendarzu nie brakuje okazji do świętowania i każdy powód jest dobry, by spędzić  doskonale wieczór  bawiąc się w gronie przyjaciół czy rodziny. Zbliżające się Andrzejki to okazja, by chętnie celebrowaną tradycję połączyć z nowoczesnym spojrzeniem. Można zacząć od… kuchni. Zamiast wieloskładnikowych potraw, niech na stole zagoszczą proste, wygodne i praktyczne przekąski, które zachwycą każdego.

Tradycja rodem ze Szkocji

Celebrowanie nocy z 29 na 30 listopada to obyczaj bardzo stary, obchodzony nie tylko w naszym kraju, ale również w innych częściach Europy. Kolebką tego święta jest Szkocja, to właśnie jej patronem został święty Andrzej. Dla Szkotów ten dzień to jedno z ważniejszych świąt narodowych, dlatego corocznie mija ono pod znakiem hucznych imprez, parad, pikników. Pierwsze informacje o najbardziej rozpoznawalnych imieninach roku pochodzą już z XII wieku. Do Polski święto przywędrowało nieco później, bo około XVI wieku. Wyczekiwaną częścią wieczoru andrzejkowego były i są wróżby. Mimo, że stanowią one obecnie tylko rozrywkową część świętowania, kiedyś uznawane były za poważny wyznacznik przyszłości i  przywiązywano do nich dużą wagę. Tradycja wróżenia w wigilię św. Andrzeja to z kolei zwyczaj mający korzenie już w starożytności – Grecji  i wierzeniach starogermańskich.

Świętowanie to nasza domena

Bardzo lubimy spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, a listopadowe chłodne wieczory to doskonały powód, by robić to jeszcze częściej. Kilka prostych trików pozwoli uczynić zbliżające się Andrzejki iście magicznymi. W tym celu warto stworzyć w domu odpowiedni nastrój, pomocne przy tym będą różne dekoracje kojarzące się z tym dniem – świece, świeczniki, czy lampiony. Dobrze dobrane menu to również  ważny element budowania odpowiedniego nastroju i klimatu andrzejkowych spotkań. Dzięki niemu goście spędzą wyjątkowy, smakowity wieczór. Przyjęcia w gronie najbliższych przyjaciół, czy znajomych to w tym przypadku dobre rozwiązanie – szczególnie dla osób ceniących sobie spokój i kameralny klimat. Gdy jednak chcemy świętować w większym gronie, dobrą alternatywą będą tzw. „domówki”, które urozmaicimy tematycznymi dekoracjami czy przebraniami. Jednak niezależnie od tego, który styl celebrowania preferujemy, jedną z podstaw udanej zabawy jest … pyszne jedzenie! Na takie okazje szczególnie dobrze sprawdzają się przekąski – jakie wybrać?

Menu skrojone na miarę

Dzisiejsze trendy w gotowaniu zdecydowanie różnią się od kuchni sprzed lat, dotyczy to również imprezowego menu. Kilka pokoleń wstecz, na stole nie mogło zabraknąć ciężkich potraw, przygotowywanych na bazie kapusty, schabu, dań w formie popularnych śledzi czy zimnych nóżek. Dziś prym wiodą szybkie, lekkie i wygodne przekąski na jeden kęs. Po pierwsze są łatwe w przygotowaniu, a po drugie nie wymagają aż tak dużego nakładu pracy i czasu, jak wspomniane wcześniej potrawy.  Jak radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella – Andrzejki to świetna okazja, by zaszaleć w kuchni i wprowadzić w nią nutę świeżości. Idealnym rozwiązaniem są małe i praktyczne przekąski, które sprawdzą się na większości przyjęć. Nie tylko dobrze wyglądają, ale co ważne – można przygotować je łatwo i szybko. Babeczki, faszerowane warzywa, krakersy z dodatkami, koreczki, kolorowe kanapeczki czy roladki to tylko niektóre z propozycji, jakie mogą zagościć na andrzejkowym stole. Jeśli chcemy zadziwić swoich gości, warto sięgnąć po nieszablonowe pomysły. Coraz większą popularnością cieszą się na przykład makaronowe propozycje – te wypełnione farszem, tarteletki czy mini kotleciki. Ja przedstawiam Państwu inspirację na jeszcze inny sposób wykorzystania makaronu w przekąskach – w formie smażonych kuleczek. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami, takimi jak np. mozzarella, pomidory czy bazylia, pozwolą uzyskać zdumiewający efekt estetyczny i smakowy. Idealnie spełniają także kryterium wielkości na tzw. „jeden kęs”. Przekąski w przedstawionej formie to powiew świeżości na domowym przyjęciu, który zaskoczy naszych gości swym apetycznym kształtem, atrakcyjnym wyglądem, a także wygodną do spożycia formą. Z pewnością warto uwzględnić je w swoim imprezowym menu, zatem serwujemy przepis!

Smażone kuleczki z makaronu spaghetti z mozzarellą i sosem pomidorowym na zimno

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • Makaron Lubella Spaghetti Pełne Ziarno 400g
  • Mozzarella w małych kulkach 400g
  • 4 jaja
  • 5 filecików anchois
  • Bułka tarta 200g
  • Pomidory pelati 2 małe puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia 50 g
  • Sól, pieprz , cukier
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy.
  2. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
  3. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Nadal handel zbożem na krajowym rynku jest niewielki. Brak jest ofert sprzedaży ...

Na krajowym rynku tanieje cukier. Powodem spadku cen była duża jego podaż przy n...

Wiceszef PSL Dariusz Klimczak będzie reprezentował ludowców w Komitecie Narodowy...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę