OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Roter Hahn to marka, która zrzesza ponad 1600 gospodarstw

8 maja 2025
Roter Hahn to marka, która zrzesza ponad 1600 gospodarstw

Serce malowniczego regionu tworzy wyjątkowa lokalna gościnność i chęć podzielenia się z odwiedzającymi tym, co najlepsze. Roter Hahn to marka, która zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu, które oferują najwyższej jakości zakwaterowanie dla odwiedzających gości. Niektóre farmy starają się również przywrócić do życia zapomniane odmiany zbóż, warzyw, a także ras zwierząt gospodarskich czy tradycyjnego rękodzieła. Tutaj każdy gatunek ma swoją wielowiekową historię, a kawałek chleba smakuje jak dawniej.

W świecie karmionym produktami tworzonymi masowo Roter Hahn chce wyróżnić się jakością, autentycznością i możliwością cieszenia się kontaktem z przyrodą. Inicjatywa obejmuje pięć obszarów: agroturystykę, naturalne produkty rolne, wiejskie gospody, rzemiosło ludowe, a także kursy gotowania – wszystkie zrzeszone gospodarstwa oznaczone logo Czerwonego Koguta spełniają wysokie standardy jakości.

 

Zapomniane smaki

W gospodarstwach Roter Hahn uprawia się warzywa i owoce, które obecnie niemal zniknęły już z rynku. Hodowane są tu stare, odporne na choroby odmiany – jak np. cykoria liściowa (cicoria catalogna), cukrowa kapusta, dzika marchew czy starożytne odmiany jabłek, które nie tylko smakują wybornie, ale są także lepiej tolerowane przez alergików. Gospodarze stawiają również na pradawne zboża (urkorn), czyli historyczne odmiany takie jak orkisz, pszenica płaskurka czy pszenica samopsza, znane ze swojego wyjątkowego smaku i wartości odżywczych. Są one odporniejsze na zmiany klimatu i nie wymagają stosowania środków chemicznych odstraszających owady – dlatego sposób ich uprawy idealnie oddaje ideę ekologicznych działań i równowagi środowiskowej. Dzięki różnorodności uprawianych warzyw i owoców smaki są bardziej intensywne, a produkty bogatsze w składniki odżywcze.

 

Zwierzęta, które wróciły do łask

Nie tylko dawne gatunki warzyw i owoców wracają do łask. Roter Hahn dba o wsparcie bioróżnorodności hodowanych zwierząt gospodarskich. W archehofach (gospodarstwach chroniących zagrożone gatunki) żyją np. krowy Pustertaler Sprinzen lub tzw. Zackelschafen, specjalna rasa owiec, które niemal całkowicie zniknęły z europejskich gospodarstw. To wyjątkowe bydło można zobaczyć m.in. w gospodarstwie Christlrumerhof, które specjalizuje się w ochronie rzadkich ras, oferując odwiedzającym możliwość zobaczenia ich w naturalnym otoczeniu i poznania metod ich hodowli. Drugim przykładem jest gospodarstwo Stadlalm w Welschnofen, które również angażuje się w ochronę bioróżnorodności poprzez hodowlę zagrożonych gatunków, zapewniając jednocześnie gościom malownicze widoki i wyjątkowe doświadczenia. Dzięki postawieniu na utrzymanie tych unikalnych ras mogą one przetrwać, a odwiedzający – poznać je z bliska. To nie tylko szansa na zobaczenie zwierząt, których nie spotkamy nigdzie indziej, ale także doświadczenie ich obecności i kontaktu z naturą w najczystszej postaci.

 

Rzemiosło z duszą

W tyrolskich gospodarstwach Roter Hahn rozwija się również tradycyjne lokalne rękodzieło. Gospodarze tworzą przedmioty codziennego użytku z naturalnych materiałów. Z wełny powstają kolorowe dywany, z drewna – rzeźby i lampy, a z wikliny – kosze. Sposób wykonywania ich tradycyjnymi metodami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a tworzenie często odbywa się zimą, gdy pola leżą odłogiem. Wtedy turyści mogą odwiedzać gospodarstwa i przyglądać się pracy lokalnych rzemieślników, a nawet wziąć udział w warsztatach. To też doskonała okazja, by kupić unikatowe pamiątki.

 Odpoczynek w rytmie slow

Marka Roter Hahn to nie tylko produkty, ale także agroturystyka w najlepszym wydaniu. Bliskość przyrody, gościnność gospodarzy i rodzinna atmosfera sprawiają, że wakacje w jednym z gospodarstw Roter Hahn to coś więcej niż zwykły nocleg – to spotkanie z kulturą, kuchnią i sposobem życia. Farmy położone są w bajkowych miejscach – na zboczach gór, w dolinach, pośród sadów i winnic. To gwarancja ciszy, rodzinnego podejścia, lokalnego jedzenia i prawdziwego odprężenia.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Ogłoszona strategia PAIH oparta jest na czterech filarach: zwiększeniu eksportu,...

Na przełomie kwietnia i maja głównym problemem, przed jakim stają sadownicy, są ...

Firma Siluflora, producent kory, torfu i podłoży ogrodniczych, ogłasza start kam...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę