Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

27 czerwca 2022
Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

Malezyjski rząd podtrzymuje zakaz eksportu kurczaków wprowadzony od 1 czerwca tego roku. Co prawda, w połowie tego miesiąca zostały wprowadzone odstępstwa, dzięki którym umożliwiono wysyłki zagraniczne niszowych ras/mieszańców drobiu oraz niektórych gotowych produktów jak nuggetsy. Jednak w dalszym ciągu na liście zakazów znajdują się tak zwane „kurczaki komercyjne”, czyli pochodzące z profesjonalnych ferm brojlery kurze, które stanowią większość importowanego przez Singapur drobiu z Malezji.

Singapur około jedną trzecią kurczaków importował z Malezji, przede wszystkim jako żywy drób, który ubijany i przetwarzany był na miejscu w singapurskich zakładach. Singapur importuje również brojlery z innych krajów, takich jak Stany Zjednoczone, Brazylia czy Tajlandia, ale są to głównie kurczaki mrożone. W związku z tym, największym utrudnieniem jest utrzymanie wystarczającej podaży mięsa świeżego/schłodzonego dla sektora gastronomicznego i konsumentów w Singapurze.

ŹRÓDŁO: KIPDiP


POWIĄZANE

Rolnicy - producenci papryki z polskiego zagłębia paprykowego na Południu Mazows...

„Przyjęta przez Rząd nowelizacja ustawy biopaliwowej to cios w producentów rzepa...

Polityka Europejskiego Zielonego Ładu może się przyczynić do wzrostu zainteresow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę