W dniach 13-14 września 2025 roku w malowniczym Kortowie, na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbędzie się X edycja Festiwalu Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. W gronie czołowych producentów z całej Polski nie zabraknie również Spółdzielni Mleczarskiej Ryki - jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie serów dojrzewających.
Festiwal w Kortowie to jedno z najważniejszych wydarzeń branży mleczarskiej, odbywające się w miejscu nieprzypadkowym – na Wydziale Nauk o Żywności UWM, który od lat kształci liderów polskiego mleczarstwa. Dla SM Ryki obecność w tym miejscu ma nie tylko charakter branżowy, ale również symboliczny – to powrót do korzeni i uhonorowanie dziedzictwa, które od pokoleń buduje jakość polskiego sera.
Na stoisku SM Ryki uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować serów dojrzewających, w tym zarówno bestsellerów, jak i zupełnych nowości, które dopiero debiutują na rynku. Degustacjom towarzyszyć będą rozmowy z ekspertami, opowieści o procesie produkcji oraz możliwością poznania filozofii marki, która łączy innowacje z tradycją.
Niecodzienną atrakcją tegorocznej edycji będą również loty balonem SM Ryki. Z kosza balonu unosić się będzie można ponad kampusem UWM i jeziorem Kortowskim, podziwiając z lotu ptaka uroki jednego z najpiękniejszych kampusów akademickich w Polsce.
Festiwal Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa to wydarzenie dla całych rodzin, pasjonatów lokalnych smaków, studentów, ekspertów branży oraz wszystkich, którzy cenią wysoką jakość i polskie produkty.
Szczegóły wydarzenia:
Data:13-14 września 2025 r.
Miejsce: Kortowo, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Więcej informacji: facebook.com/festser2013
***
Spółdzielnia Mleczarska w Rykach od prawie 100 lat gości na polskich stołach łącząc tradycję z nowoczesnością. Każdy kilogram sera powstaje z ok. 10 litrów mleka dostarczanego przez prawie tysiąc lokalnych dostawców, którzy są jednocześnie właścicielami spółdzielni. Dziennie produkowanych jest ok. 45 ton sera, które trafiają na stoły zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ser Rycki Active Protein Plus to owoc tej tradycji, ale również odpowiedź na nowoczesne potrzeby konsumentów.
oprac, e-red, ppr.pl