aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

30 października 2017
Śniadanie z czterech krańców świata – co się jada za granicą?

Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj” jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.

 

Brak czasu i weny o poranku często zmusza nas do pójścia na kompromis w kwestii śniadania. Dysponując nawet najprostszymi składnikami nie musimy być skazani na monotonię. Wystarczy poszukać inspiracji w innych krajach, gdzie śniadania są zazwyczaj równie nieskomplikowane, a pozwolą nam wprowadzić nutę urozmaicenia do codziennej diety.


English breakfast niczym obiad

 

Angielskie śniadanie przypadnie do gustu jedynie miłośnikom bardzo obfitych posiłków, którzy o poranku czują wręcz nieposkromiony głód. W skład kompozycji takiej wchodzą jajka sadzone, smażone kiełbaski, pieczarki, chleb, black pudding (rodzaj kaszanki), pomidory, fasolka po bretońsku i bekon. Pełen zestaw z powodzeniem sprawdziłby się w roli dania obiadowego, gdyż zawiera około 850 kcal! Widomym jest, że największą dawkę kalorii najlepiej spożyć o poranku, ponieważ dzięki temu we właściwy sposób uruchomimy nasz metabolizm. Tak obfity posiłek to jednak prawdziwe wyzwanie, nawet dla wielbicieli pełnego po brzegi talerza.


Francuskie delicje

 

Śniadanie, jakim delektują się o poranku Francuzi spełni oczekiwania wszystkich miłośników słodkości. Chrupiący croissant z owocami i bakaliami, ciasto francuskie z rodzynkami (pain aux rasins) lub czekoladą (pain au chocolat), brioszki oraz bagietka z konfiturą – w skrócie wszelkie słodkie wypieki, podawane obowiązkowo w towarzystwie filiżanki kawy. W Hiszpanii słodką odmianą śniadania są churros – smażone w głębokim tłuszczu paluszki z parzonego ciasta. Włosi również lubią rozpoczynać dzień pod znakiem dolci. W ich wersji jest to zestaw składający się z cappuccino i rogalika z kremowym nadzieniem. Innym krajem uwielbiającym słodkie śniadania jest Maroko. W północnoafrykańskim kraju rankiem zasmakować można pieczywa z miodem i daktylami, a także naleśników baghrir oraz mocnej kawy po turecku.


Śniadanie po polsku

 

Polskie śniadanie to przede wszystkim kanapki. Najpopularniejszym trio smakowym jest oczywiście pomidor, szynka i ser żółty, który znaleźć można prawie w każdej polskiej lodówce. – Na popularność żółtego sera w naszym rodzimym menu śniadaniowym ma wpływ przede wszystkim jego wszechstronność. Z pomocą kilku plasterków przygotujemy nie tylko kanapki, ale i wzbogacimy smak domowej jajecznicy, tostów, omletów, czy małych zapiekanek przygotowanych w kokilkach. Ponadto bardzo duża gama produktowa sprawia, że nie musimy bazować na jednym gatunku, a w zależności od nastroju sięgnąć po klasyczną goudę, wyrazisty aldamer lub delikatnie pikantny morski – doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Polskie śniadanie w wersji słodkiej to najczęściej… również kanapki. Z tym, że polane miodem lub owocową konfiturą.


Skandynawski minimalizm

 

Na zainteresowanie zasługuje także mroźna Skandynawia, która w zależności od kraju oferuje różne kompozycje śniadaniowe. Norwegowie rankiem najczęściej sięgają po kromkę chleba razowego (grovbrød) z różnymi dodatkami – serem brunost, wędliną, dżemem, a nawet czekoladą. Szwedzi z kolei stawiają na proste zestawy bazujące na mleku, takie jak musli z jogurtem czy zsiadłe mleko w wersji smakowej. Popularna jest także owsianka (gröt) z musem jabłkowym lub dżemem borówkowym, którą po zaserwowaniu polewa się odrobiną zimnego mleka. Islandczycy z kolei, mimo iż słyną z bardzo nietypowego jadłospisu, do śniadania podchodzą bardzo tradycyjnie. Klasykiem jest jogurt typu islandzkiego (skyr) i cynamonowe bułeczki (kanilsnúðar) oraz filiżanka kawy lub herbaty.

 

Więcej ciekawostek kulinarnych znaleźć można na www.msm-monki.pl.



Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.

Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.




Biuro prasowe MSM Mońki


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę