aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Spory o jaja wolnowybiegowe z grypą ptaków w tle

17 stycznia 2017
Spory o jaja wolnowybiegowe z grypą ptaków w tle

Jaja wolnowybiegowe są przedmiotem coraz gorętszych sporów w Europie. Konsumenci kupujący obecnie jaja oznaczone jako pochodzące z „wolnego wybiegu” tak naprawdę kupują jaja od kur, które od wielu tygodni nie były na zewnątrz. Dzieje się tak ponieważ większość producentów trzyma swoje kury w zamknięciu w związku z grypą ptaków. Z jednej strony konsumenci narzekają, że kupując jaja wolnowybiegowe nie otrzymują produktu, za który płacą więcej niż za jaja z innych typów chowów. Z drugiej strony członkowie Parlamentu Europejskiego proszą Komisję Europejską o to, aby producenci nie tracili prawa do oznaczania swoich wyrobów jako „wolnowybiegowe” mimo, że kury od dawna nie wychodzą z kurników.

 

Obecnie, przepisy Unii Europejskiej pozwalają oznaczać jaja jako wolnowybiegowe nawet jeśli kury nie były na zewnątrz przez trzy miesiące. Jednak po upływie 12 tygodni trzymania kur w zamknięciu prawo do etykietowania słowami „wolny wybieg” wygasa. Holenderscy członkowie parlamentu Europejskiego wystąpili do Komisji Europejskiej o zmianę przepisów w kierunku wydłużenia okresu trzymania ptaków w kurniku bez utraty przez jaja statusu wolnowybiegowego. Zdaniem Holendrów brak możliwości oznaczania jaj jako „wolnowybiegowe” będzie oznaczał straty dla producentów (od jaj wolnowybiegowych droższe są tylko jaja ekologiczne). Według holenderskich europosłów bez zmiany przepisów mogą ucierpieć także producenci jaj ściółkowych ze względu na zwiększenie się podaży tych jaj.

 

Większość konsumentów w Europie nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ostatnich tygodniach kupując jaja wolnowybiegowe kupują jaja od kur trzymanych w zamknięciu. Pojawiają się jednak głosy kwestionujące uczciwość obecnej sytuacji, co jest związane przede wszystkim z wysoką ceną jaj wolnowybiegowych.

 

- W Polsce jaja z wolnego wybiegu stanowią tylko około 2 proc. rejestrowanej produkcji. Sprawa dotyczy więc niewielkiej liczby konsumentów – mówi Mariusz Szymyslik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Dla porównania w Wielkiej Brytanii jaja wolnowybiegowe to aż 50 proc. rynku, w Irlandii 39 proc., a w Austrii i Niemczech po około 19 – 20 procent.

 

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej jaja muszą być oznaczane przez producentów typem chowu kur nieśnych. 0 to jaja ekologiczne, 1 – jaja od kur z wolnego wybiegu, 2 – jaja z chowu ściółkowego, 3 – jaja z chowu klatkowego.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

25.04.2024 r. odbędzie się protest ostrzegawczy. Zacznie się o godzinie 10.00 i ...

W dzisiejszych czasach, kiedy życie w coraz większym stopniu przenosi się do cyf...

22 kwietnia NCBR ogłosiło nabór wniosków na wspólne projekty naukowców i przedsi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę