A_TSW_2026_950

Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

3 lutego 2022
Tajwan: brakuje jaj dla konsumentów i restauracji

Na tajwańskim rynku podaż jaj jest niższa niż zgłaszany popyt ze strony konsumentów i sektora HoReCa. Jednocześnie rosną ich ceny na rynku wewnętrznym. Istnieją obawy o niedobór jaj przed ważnym Festiwalem Wiosny. Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na jaja na Tajwanie to 22 miliony sztuk, a aktualnie dostarczane jest 18 milionów jaj.

Na braki jaj uskarżają się konsumenci zaopatrujący się w sieciach detalicznych, jak i restauratorzy. Głównymi przyczynami obecnej sytuacji są: HPAI, rosnące ceny surowców i materiałów stosowanych w produkcji oraz najważniejszy powód – stawianie polityki Partii na pierwszym  miejscu - „nakaz zamrożenia cen” wydany przez tajwańskie władze naruszył mechanizmy rynkowe, w efekcie braki zysków zmusiły część hodowców do rezygnacji z produkcji.

Tajwan jest jednym z największych odbiorców unijnych produktów jajecznych. W okresie styczeń – listopad 2021 roku wywóz produktów sektora jaj z krajów UE na rynek Tajwanu wyniósł 7,4 tys. ton i wzrósł o 6,1 proc. w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego – wynika z analiz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę