aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polski Producent Żywności - dolnośląski finał konkursu

11 kwietnia 2003

Wczoraj, tj. 10.04.2003 r. w Hotelu Mercure Panorama we Wrocławiu odbył się wojewódzki etap VII edycji konkursu "Polski Producent Żywności - 2003".

Konkurs "Polski Producent Żywności" jest inicjatywą Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu na szczeblu regionalnym jest promowanie rodzimej produkcji żywności, wyłonienie najlepszych polskich producentów, także w grupie małych i średnich przedsiębiorstw. Finał konkursu odbywa się corocznie w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.

Zebranych gości oraz wystawców powitał wicemarszałek województwa dolnośląskiego Stanisław Woźniakowski. Przypomniał, że województwo dolnośląskie uczestniczy już po raz piąty w konkursie Polski Producent Żywności. Życzył Kapitule trafnych wyborów a wszystkim zebranym smacznej degustacji.

VII edycji konkursu Polski Producent Żywności 2003 wzięły udział następujące firmy z województwa dolnośląskiego:

  • Wytwórnia wód mineralnych "Mineral" Sp. J.Z.P.Chr
  • Kompania Spirytusowa "Wratislavia: Polmos Wrocław S.A.
  • "Mr Krzyś" Zakład Produkcji Garmażeryjnej i Gastronomicznej
  • Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Ścinawa"
  • Przetwórnia Owoców i Warzyw "Anna"
  • Malma Sp. z o.o.
  • Spółdzielnia Mleczarska "KaMos"
  • Spółdzielnia Mleczarska "Demi"
  • Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze "Fromako"
  • Rejonowe Zrzeszenie Pszczelarzy w Oławie
  • Wytwórnia Wyrobów Gastronomicznych Małgorzata Kubska
  • "Fischland" Jan Augustynik
  • Piekarnia-Cukiernia Marian Bąkowski
  • Zakład Produkcji Spożywczej "RAG" - Górzyńscy Sp. J.

Kapituła przyznała następujące miejsca:

  • I miejsce - Kompania Spirytusowa "Wratislavia: Polmos Wrocław S.A. - za Wódkę Herbową  Gorzką 
  • II miejsce - "Fischland" Jan Augustynik - za pstrąga wędzonego  
  • III miejsce - "Mr Krzyś" Zakład Produkcji Garmażeryjnej i Gastronomicznej - za flaki wołowe

Wyróżnienia otrzymały następujące firmy: 

  • Wytwórnia Wyrobów Gastronomicznych Małgorzata Kubska  - za pierogi z mięsem i kapustą
  • Piekarnia-Cukiernia Marian Bąkowski  - za Chleb Ślężański
  • Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze "Fromako" - za Specjał -Jogurt z Czekoladą

W imieniu marszałka dolnośląskiego puchary i dyplomy uczestnictwa wręczała pani dr inż. Ewa Mańkowska, dyrektor RCDRWiOW we Wrocławiu.

Firmy nagrodzone i wyróżnione wezmą udział w ogólnopolski finale konkursu "Polski Producent Żywności" podczas tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.

O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiegało się dotąd niemal 1000 firm z całego kraju. Łącznie w sześciu edycjach ten zaszczytny tytuł otrzymało 231 wyrobów w kategoriach firmy małe, średnie i duże, a 20% z nich uzyskało Złoty Medal POLAGRY – uznany za najbardziej prestiżowe wyróżnienie w tej branży.


POWIĄZANE

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz podsekretarz stanu Adam...

Najlepsze praktyki  Jak informuje Główny Urząd Statystyczny w okresie od styczni...

Grad medali, pewniaki i zaskoczenia. Rozstrzygnięto konkurs WINOPL Dwa konkursow...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę