OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Popróbujemy regionalnych smakołyków

27 sierpnia 2004

Kiełbasa dziadunia palcem napychana, kozie jaglanki, bąby, pyzy, kotiuchy, zeniuchy i macanki. To tylko niektóre z 37 smakołyków z Lubelszczyzny, które mogą zrobić karierę w Polsce i Europie.

W niedzielę na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się regionalny finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Najpierw wysoka komisja wyłoni zwycięzców w czterech kategoriach, potem zgromadzona publiczność popróbuje wszystkich smakołyków. Wszystkie produkty regionalne muszą być wytwarzane tradycyjnymi metodami na małą skalę. Muszą wywodzić się z tradycji kultywowanej w danej okolicy oraz powinny być od dawna znane lokalnej społeczności. Zwycięzcy wezmą udział w krajowym finale konkursu.


POWIĄZANE

Drugi dzień Europejskiego Forum Rolniczego upłynął pod znakiem intensywnych dysk...

Pierwsza edycja konkursu Targów TSW rozstrzygnięta  W ramach 15. edycji Targów S...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę