aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Trouw Nutrition dołącza do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

10 kwietnia 2024
Trouw Nutrition dołącza do Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności
W marcu 2024 roku nowym członkiem Stowarzyszenia została firma Trouw Nutrition Polska, która 
specjalizuje się w opracowywaniu innowacyjnych rozwiązań żywieniowych w zakresie hodowli zdrowych
 zwierząt gospodarskich.
Trouw Nutrition, jako część grupy Nutreco, rozwija zrównoważony system produkcji żywności
w oparciu o rozbudowaną sieć własnych ośrodków badawczych, których zadaniem jest dokładnie
ocenianie i nieustannie testowane dostarczanych rozwiązań, aby wspierać hodowców
w rozwiązywaniu bieżących wyzwań współczesnego rolnictwa. Firma prowadzi ponad 70 globalnych
badań badawczo-rozwojowych rocznie. Dotyczą one nowych substancji, ich działania, właściwości
składników produktów i metabolizmu zwierząt. Obiekty badawcze i sieć ferm walidacyjnych obejmuje
cały świat, co umożliwia realizację badań w różnych warunkach środowiskowych. Wszystkie badania
spełniają najwyższe standardy przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt.
Od lat rozwijamy zrównoważony system produkcji żywności, a naszym priorytetem jest wspieranie
naszych klientów w sposób efektywny i zrównoważony. Nasza strategia „Feeding the Future”
koncentruje się wokół wyzwań związanych ze stale rosnącą populacją Ziemi, która do 2050 roku
osiągnie niemal 10 miliardów ludzi. Oznacza to, że rolnictwo będzie musiało produkować o 70% więcej
żywności niż obecnie. Często zapominamy jednak, że wzrost liczby ludności oznacza także rosnącą
liczbę zwierząt gospodarskich i towarzyszących, które również trzeba wyżywić.
– mówi Marcin Galiński, Prezes Zarządu Trouw Nutrition Polska.
Te globalne zjawiska wymagają od całego sektora rolno-spożywczego zmian w sposobie
funkcjonowania. Trouw Nutrition koncentruje swoje wysiłki na wsparciu producentów mleka, jaj
i mięsa w kierunku systemu rolnictwa, który wykorzystuje ziemię i zasoby w sposób bardziej
zrównoważony. Firma, jest obecna na wszystkich etapach łańcucha produkcji żywności, w tym
żywieniu zwierząt, zrównoważonej produkcji zwierzęcej, przetwórstwie i dystrybucji.
Zrównoważone gospodarstwo rolne to miejsce, gdzie żywienie zwierząt odgrywa kluczową rolę.
Prawidłowe żywienie zwierząt przyczynia się do wzrostu odporności zwierząt i zapewnia im optymalne
składniki odżywcze, których potrzebują, aby żyć zdrowo i wydajnie. To, w jaki sposób zwierzęta są
żywione i jakie warunki bytowania mają zapewnione od pierwszego dnia życia, ma wpływ na ich
zdrowie, dobrostan oraz jakość produkcji.
– mówi Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa
i Żywności.
Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyjną inicjatywą grupy
firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie
podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego
rolnictwa i żywności w Polsce. W 2024 roku Stowarzyszenie obchodzi 10. rocznicę powstania.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę