aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Trwa stabilizacja sytuacji na światowym rynku mleka

10 grudnia 2019
Trwa stabilizacja sytuacji na światowym rynku mleka

W ostatnich kwartałach mamy do czynienia ze stabilizacją sytuacji na unijnym rynku mleka. Z jednej strony utrzymuje się spadek cen masła, z drugiej strony obserwujemy wyraźny wzrost ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), podczas gdy ceny serów pozostają w trendzie bocznym.

W efekcie wyraźnie zmniejszyła się dysproporcja cenowa na rynku tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana przez różnicę pomiędzy cenami masła a cenami OMP. Obecnie wynosi ona ok. 115 EUR/100 kg wobec 481 EUR/100 kg we wrześniu 2017 r., co jest poziomem zbliżonym do jej średniej wieloletniej z okresu 2001-2016 (ok. 100 EUR/100 kg). Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym obserwowane w ostatnich latach bardzo wysokie ceny tłuszczu mlecznego względem białka były zjawiskiem przejściowym. Nie ma w naszej ocenie czynników o charakterze fundamentalnym (tj. trwałych zmian po stronie popytowej i podażowej), które uzasadniałyby trwałe zwiększenie różnicy cen pomiędzy tymi produktami.

Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jej przebieg jest jednak o wiele bardziej łagodny niż w przypadku poprzednich cykli na rynku mleka. W znacznym stopniu wynika to z wystąpienia niekorzystnych warunków agrometeorologicznych, które ograniczyły podaż mleka wśród największych eksporterów produktów mlecznych na świecie, co w ostatnich kwartałach osłabiło negatywny efekt spowolnienia światowego popytu na ceny produktów mlecznych. Wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii okazał się słabszy od naszych oczekiwań, co dodatkowo hamuje spadek cen. W konsekwencji uważamy, że znaczące zmiany cenowe na rynku mleka może przynieść dopiero nowy sezon w UE. Przy założeniu, że warunki agrometeorologiczne w 2020 r. nie będą znacząco odbiegać od średniej wieloletniej oczekujemy wyraźnego wzrostu dostaw mleka w UE w ujęciu rocznym. W połączeniu ze spowolnieniem światowego popytu na produkty mleczne będzie on oddziaływał w kierunku spadku ich cen.

Realizuje się nasz scenariusz, zgodnie z którym znaczące straty w pogłowiu świń w Chinach związane z ASF będą ograniczały popyt na serwatkę wykorzystywaną w paszach, oddziałując w kierunku obniżenia jej ceny. Uważamy, że spadek cen serwatki utrzyma się w kolejnych miesiącach. W średnim okresie ASF będzie mieć jednak pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczne, ponieważ w warunkach deficytu mięsa i jego wysokich cen konsumenci z Azji Południowo-Wschodniej będą szukać alternatywnych źródeł białka.

Uwzględniając przedstawione wyżej perspektywy kształtowania się popytu i podaży na globalnym rynku mleka prognozujemy, że spadek światowych cen produktów mlecznych przyspieszy w II kw. 2020 r. i utrzyma się przynajmniej do końca 2020 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych (w szczególności w UE). W efekcie, prognozujemy, że po uwzględnieniu efektów sezonowych na koniec 2019 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 135 zł/hl, a na koniec 2020 r. ok. 130 zł/hl.

 

Credit Agricole Bank Polska


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę