Targi_china_210519-750

UE – Komisja Europejska opublikowała pierwszy bilans proteinowy

4 maja 2017
UE – Komisja Europejska  opublikowała pierwszy  bilans proteinowy

Dnia 10 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała po raz pierwszy bilans proteinowy w UE. Określa on przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkich źródeł białek w paszach dla zwierząt.

Bilans dla sezonu 2015/16 określa całkowite zapotrzebowanie na źródła białek paszowych w UE w tym użycie zbóż na cele paszowe (174,4 mln ton; 92% pochodzi z produkcji w UE) oraz co-produktów (38% pochodzi z produkcji w UE) w tym surowców oleistych (śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa), które stanowią ważne źródło białka (83,9 mln ton).

W tej ilości występuje największa zależność od importowanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie wynosiło 31,2 mln ton (tylko 5% z produkcji w UE).

Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania popytu na źródła białka paszowego w Unii. Kolejny tego typu bilans dla sezonu 2016/17 ma ukazać się jesienią br.

Więcej na: http://ec.europa.eu/agriculture/cereals/balance-sheets_en

FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 32 - 17


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu KRIR z dnia 25 czerwca 2019 r. Ministerstwo Roln...

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu zaprasza do udz...

Ponad ćwierć miliona zgłoszeń, tak można podsumować sukces kolejnej loterii Góra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę