Biogaz_III Forum 2025

UE – stewia dopuszczona jako słodzik w niektórych niskokalorycznych napojach

28 kwietnia 2016
UE  – stewia dopuszczona jako słodzik w niektórych niskokalorycznych  napojach

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napojach bez cukru lub o obniżonej wartości energetycznej.

Uznano, że bez narażania na negatywne skutki zdrowotne można dopuścić do użycia E 960 jako słodzika w napojach kawowych, herbacianych i naparach ziołowych, kawie rozpuszczalnej o obniżonej wartości energetycznej lub bez cukru w maksymalnej wysokości 30 mg/litr i w napojach na bazie słodu, także o smaku i aromacie kawy i czekolady w maksymalnej wysokości 20 mg/l.

Tym samym też odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę