aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ukazała się „biografia” cukru

26 lutego 2018
Ukazała się „biografia” cukru

40 kg cukru rocznie zjada współczesny Polak, choć nasi przodkowie nie jedli go wcale. Jest niezbędnym paliwem dla mózgu, a jednocześnie bywa śmiertelnie groźny – o tych paradoksach piszą autorzy wydanej właśnie książki poświęconej uwielbianemu i krytykowanemu cukrowi.

„Słodziutki. Biografia cukru” to książka autorstwa dwojga zajmujących się zdrowiem śląskich dziennikarzy Judyty Watoły i Dariusza Kortki.

„Nasz mózg potrzebuje glukozy na okrągło. To jego paliwo, więc za dostarczanie cukru mózg nas nagradza, pobudzając ośrodek przyjemności, jak podczas seksu” – powiedział PAP Dariusz Kortko. „Ciężko się go wyrzec, bo nam smakuje, bo to najprostsza przyjemność, bo już pierwszy pokarm w naszym życiu – mleko matki – jest słodki” – dodała Judyta Watoła.

Na blisko 200 stronach autorzy opisali, jak cukier podbijał nasze podniebienia, wpływając na życie ludzi i losy świata – opowiadają o wojnach, wielkich odkryciach geograficznych, niewolnictwie, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.

„To nie jest jednak książka +antysystemowa+ ani poradnik, staraliśmy się po prostu rzetelnie opisać historię cukru i jego rolę w historii ludzkości” – zaznaczył Dariusz Kortko.

Autorzy „Słodziutkiego” napisali wcześniej wspólnie bestsellerową książkę „Religa. Biografia najsłynniejszego polskiego kardiochirurga”, „Na szczycie stromej góry. Opowieści o transplantacjach” oraz „Czerwona księżniczka” o prof. Ariadnie Gierek-Łapińskiej. W 2014 r. otrzymali nagrodę Grand Press w kategorii dziennikarstwo specjalistyczne. Dariusz Kortko ma też na koncie książki „Dobry zawód. Rozmowy z lekarzami”, napisaną z Krystyną Bochenek oraz „Kukuczka”, którą napisał z Marcinem Pietraszewskim.

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Agora.

 

Anna Gumułka (PAP)


POWIĄZANE

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...

Przy 428 głosach za, 131 przeciw i 44 wstrzymujących się, posłowie poparli przed...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę