UOKiK: nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających mięso

23 stycznia 2017
UOKiK: nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających mięso
PAP / Paweł Pawłowski

Kontrola Inspekcji Handlowej wykazała nieprawidłowości w ponad połowie placówek sprzedających produkty mięsne - poinformował w piątek UOKiK. W większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania.

Jak czytamy w komunikacie nadesłanym z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kontrola Inspekcji Handlowej, która odbyła się w I kw. 2016 r., dotyczyła mięs oraz ich przetworów sprzedawanych luzem, bądź w opakowaniach (np. mięso mielone, surowa biała kiełbasa, wędliny, konserwy, pasztety). Inspektorzy zbadali ich jakość i sprawdzili, czy przedsiębiorcy (hurtownicy oraz właściciele sklepów) przestrzegają zasad oznakowania tych produktów.

Inspekcja skontrolowała 165 sklepów i hurtowni działających na terenie Polski, łącznie sprawdziła 1279 partii produktów. W 83 placówkach stwierdzono nieprawidłowości kwestionując 516 partii produktów.

UOKiK poinformował, że w wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych nałożone zostały mandaty i kary pieniężne o łącznej wartości 82,6 tys. zł, a w 61 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego.

Produkty poddane kontroli zostały wybrane na podstawie skarg otrzymanych przez Inspektoraty Wojewódzkie oraz ze względu na zbyt niską cenę w stosunku do jakości sugerowanej nazwą (np. kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dziczyzny w wyjątkowo niskiej dla tego rodzaju wyrobów cenie).

Ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych, a najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.

Inspekcja Handlowa, zakwestionowała m.in. zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu, obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane, a także brak informacji o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. Ponadto w wielu przypadkach brakowało informacji – np. o substancjach powodujących alergię, dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta. Podawano też nieprawidłowe nazwy wyrobów.

(PAP)


POWIĄZANE

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o finansowaniu Wspólnej Polityki Rolnej - ...

Od początku lipca ma zacząć obowiązywać handlowa część umowy o wolnym handlu mię...

Do 18 czerwca br. na terytorium Polski wykryto 34 ogniska ASF oraz ponad 340 prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę