Firma Tyson Foods Inc. negocjuje w Pekinie za zniesieniem „banu” eksportowego dla zakładu produkującego kurczęta, w którym potwierdzono przypadki zakażeń koronawirusem u pracowników.
Przypomnijmy, że w czerwcu Chińczycy zblokowali wysyłki kurczaków w jednostce produkcyjnej Tysona w Springdale w stanie Arkansas. Amerykanie mają o co walczyć, ponieważ Chiny stały się jednym z największych rynków eksportowych dla amerykańskiego drobiu, po tym, jak chiński rząd w listopadzie 2019 roku zniósł wieloletnie embargo na import drobiu z USA.
Przedstawiciele amerykańskich organizacji branżowych uważają, że i tak Stany Zjednoczone mają szczęście ponieważ Pekin wstrzymał przywóz tylko z jednego zakładu drobiarskiego, wskazując, że w gorszej sytuacji są Brazylijczycy.
Amerykanie zauważają również, że przez zintensyfikowanie kontroli i testowania w kierunku COVID – 19 importowanej żywności przez Chiny powstaje wąskie gardło w portach.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz