OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ustawa ułatwiająca produkcję żywności na małą skalę z podpisem prezydenta

8 listopada 2018
Ustawa ułatwiająca produkcję żywności na małą skalę z podpisem prezydenta

Prezydent podpisał ustawę wprowadzającą ułatwienia dla firm rozpoczynających produkcję żywności na niewielką skalę - poinformowała w środę Kancelaria Prezydenta RP. Na zmianach mają skorzystać rolnicy i mali, lokalni przedsiębiorcy.

Chodzi o ustawę z 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, której celem jest wprowadzenie ułatwień w zakresie procedur administracyjnych związanych z rozpoczynaniem działalności przez podmioty prowadzące produkcję żywności na niewielką skalę.

Jak podano, zmiana wprowadzana do ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu, w procedurze umożliwiającej rozpoczęcie działalności polegającej na sprzedaży bezpośredniej i tzw. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Analogiczna zmiana, wprowadzana w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polega na rezygnacji z obowiązku zatwierdzania, w drodze decyzji administracyjnej, zakładu prowadzącego produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (w przypadku regulacji tej ustawy żywności pochodzenia niezwierzęcego lub zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego), na rzecz dokonania zarejestrowania zakładu, jeżeli produkcja odbywa się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu.

Powyższe zachęty, skutkujące zmniejszeniem liczby wymaganych dokumentów oraz skróceniem czasu na załatwienie sprawy, powinny - zdaniem autorów - zwiększyć liczbę podmiotów prowadzących zakłady, w których produkowana jest żywność na niewielką skalę, wprowadzana na rynek w ramach krótkich łańcuchów dostaw, przez co zwiększy się dostępność tej żywności dla konsumenta. Beneficjentami zmian będą rolnicy oraz przedsiębiorcy planujący prowadzić sprzedaż żywności w ramach sprzedaży bezpośredniej lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Autorzy przepisów podkreślają, że ustawa nie zmienia istniejących regulacji dotyczących nadzoru oraz urzędowych kontroli przez Inspekcję Weterynaryjną i Państwową Inspekcję Sanitarną nad miejscami wytwarzania żywności i produktów, a także innych przepisów w zakresie wymagań sanitarnych i weterynaryjnych.

Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.

 

Małgorzata Werner-Woś (PAP)


POWIĄZANE

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę