biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

W UE mamy coraz mniej mleka. Rynek mleka - stan na dziś i perspektywy

29 lipca 2025
W UE mamy coraz mniej mleka. Rynek mleka - stan na dziś i perspektywy

W #UE dostawy mleka zmniejszają się w związku ze spadkiem liczebności stad i niższym wzrostem wydajności. To niestety niepokojący trend, zważywszy na to, że stopniowo zwiększa się liczba osób do wyżywienia.

Kraje UE mają zróżnicowane perspektywy, jednak istnieje wyraźny podział na Wschód i Zachód. O ile w starych krajach UE (tzw. Zachód) widać wyraźną tendencję spadkową, o tyle takie kraje jak Polska nadal mają dość dobrą prognozę na przyszłość w sektorze mleka.

Wiele razy słyszymy w Polsce, że Zielony Ład odchodzi do lamusa, co jak widać nie pokrywa się ze stanem faktycznym i z tym, co dzieje się w wielu krajach UE. Decyzje dotyczące polityki środowiskowej wpływają na ten sektor mleczarski i wpływać będę w dalszym ciągu.

Na przykład w #Danii 15% gruntów rolnych zostanie zalesionych, wprowadzono podatek węglowy od emisji CO2 z bydła oraz zmniejszono ślad środowiskowy z korzyścią dla zasobów wodnych.

#Niemcy i #Holandia również stoją przed wyzwaniem zmniejszenia emisji azotu i amoniaku poprzez, między innymi, zmniejszenie pogłowia krów.

W #Irlandii produkcja mleka spadła kolejno w 2023 i 2024 roku po raz pierwszy po zniesieniu kwot produkcji mleka w 2015 roku. Było to spowodowane głównie zmniejszeniem liczebności stad oraz trudnymi warunkami pogodowymi latem i wiosną, które miały wpływ na szczytową produkcję sezonową.

W ostatnim czasie obserwowaliśmy przenoszenie produkcji mleka w UE z zachodu na wschód. To jest wyraźny trend, który z miesiąca na miesiąc obserwujemy w Europie. Czy sektor mleczarski może na tym wygrać i czy nie zmarnuje swojej szansy na szybkie przystosowanie się do zmieniających się warunków i oczekiwań nie tylko konsumentów, ale też w coraz większej skali sieci handlowych i banków, które od swoich klientów wymagać będą określonych praktyk w zakresie zrównoważonej produkcji?

Produkcja mleka w Polsce wzrosła szczególnie dynamicznie. W 2024 r. udział Polski w całkowitej produkcji mleka w UE wyniósł 9%, a odsetek ten wzrósł z 1,9% w 2019 r. do 3,9% w 2024 r. Nadal istnieje duży potencjał wzrostu w przyszłości, ponieważ rentowność w Polsce pozostaje niska w porównaniu ze średnią zachodnioeuropejską. To dodatkowo zwiększy przepływ z zachodu na wschód. I tego zjawiska należy spodziewać się szybciej niż później. To także pociągnie za sobą przepływ kapitału zachodnich firm sektora mleczarskiego, które w poszukiwaniu produktu będą inwestowały lub kupowały polskie zakłady i spółdzielnie mleczarskie. Jest to wyraźny sygnał dla polskich firm, że należy poważnie zastanowić się nad tym, jak w przyszłości będzie wyglądał polski sektor mleczarski i w jaki kierunku należy prowadzić proces konsolidacji, aby przetrwać, aby się rozwijać i aby uczynić z Polski centrum unijnej produkcji mleka.

To ogromne wyzwania, ale nie ma już czasu na zastanawianie się czy to robić. To czas na podejmowanie decyzji jak to robić.

Oprócz wyzwań środowiskowych i politycznych, kraje Europy Zachodniej, takie jak Niemcy, Francja i Holandia, odnotowały znaczne straty w produkcji mleka w wyniku zakażenia wirusem choroby niebieskiego języka (BTV). Chociaż liczba zachorowań spadła, odnotowano trwały wpływ na liczbę krów, co może utrudnić odbudowę pogłowia.

I choć w dalekiej perspektywie unijna produkcja mleka ma nieznacznie spadać, to należy zrobić wszystko, żeby w Polsce tendencja wzrostowa została utrzymana.


Wszystkich zainteresowanych poszerzeniem wiedzy na temat branży mleczarskiej, sytuacji na rynku mleka zapraszamy do udziału w 22 edycji Międzynarodowego Forum Społeczności Mleczarskiej.

Link do rejestracji:

https://2025.forum-mleczarskie.org/formularz-zgloszeniowy/

 

oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: Polska Izba Mleka / Polish Chamber of Milk


POWIĄZANE

Od lat obserwuje się rosnące zainteresowanie siewem punktowym. To coraz częściej...

Już wkrótce, gdy skończy się okres żniw, rolnicy będą podejmowali decyzje o wybo...

Czy produkty zbożowe mogą być jednocześnie pyszne, zdrowe i lubiane przez dzieci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę