Wakacje to czas urlopu i wypoczynku, słonecznej pogody, wycieczek. W lato, kiedy na dworze jest upalnie często sięgamy po coś słodkiego, żeby dodać sobie energii i orzeźwienia.
Słodycze na wakacjach pomagają się nam się zrelaksować i poprawiają humor. Słodycze zawierają węglowodany, które podnoszą poziom tryptofanu we krwi, będącego prekursorem serotoniny – hormonu szczęścia. Serotonina wpływa na nasze samopoczucie, zmniejsza stres i lęk, a także reguluje apetyt i sen. Dlatego po zjedzeniu czekolady czy ciasteczka możemy poczuć się bardziej zadowoleni i odprężeni.
Wakacyjne podróże dają nam możliwość spróbowania nowych smaków. Wakacje to czas, kiedy możemy odwiedzać różne kraje i regiony, a także poznawać ich kuchnię i tradycje. Próbowanie lokalnych słodkości może być nie tylko przyjemne, ale także edukacyjne i inspirujące.
Jeszcze inną zaletą jest zwiększenie energii i wydajności. Słodycze są bogatym źródłem glukozy, która jest podstawowym paliwem dla naszego organizmu. Glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, mięśni i innych narządów. Gdy poziom glukozy we krwi spada, odczuwamy zmęczenie, senność, spadek koncentracji i wydajności, sięganie po słodycze może być dobrym sposobem na szybkie podreperowanie sił i pobudzenie organizmu do działania. Poprawiają się też nasze zdolności poznawcze, takie jak pamięć czy rozwiązywanie problemów
Jeżeli potrzebujemy orzeźwienia i odświeżenia możemy sięgnąć po owocowe cukierki, miętówki czy żelki. Słodkie przekąski takie jak wafelki, ciasteczka, sezamki będą idealnym rozwiązaniem również jako zawartość koszy piknikowych
Producenci oferują szereg produktów, które zaspokoją najbardziej wybredne gusta. Słodycze są również doskonałym prezentem na każdą okazję. Bo któż z nas ich nie lubi?
Nota redakcyjna:
Szanowni Państwo!
Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych
i Czekoladowych POLBISCO powstało w 1996 r. W chwili obecnej zrzesza 24 wiodących firm z branży. Stowarzyszenie skutecznie działa na rzecz polskiego przemysłu czekoladowego i cukierniczego, współpracując z władzami i organizacjami pozarządowymi.
POLBISCO pragnie rozpowszechniać i promować tematykę słodyczy: czekolady, ciastek, gumy do żucia, sezamek, chałwy. Jest to kolejna informacja prasowa, którą spróbujemy pogłębić Państwa wiedzę o słodyczach. Każda z opublikowanych informacji jest dostępna w sekretariacie POLBISCO
a także na stronie www.polbisco.pl
Jeśli będą Państwu potrzebne dalsze informacje, zdjęcia lub inne materiały, prosimy o kontakt – z chęcią udzielimy pomocy.
oprac, e-red, ppr.pl; źródło: POLBISCO