Biogaz_III Forum 2025

Warsztaty kulinarne dla ZSCKR - SEJNY

14 kwietnia 2016

W dniu 7 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej – dla klas Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego o profilu gastronomicznym.

Pracownicy OT ARR przeprowadzili prelekcje o zdrowym odżywianiu oraz omówili bieżącą działalność Agencji Rynku Rolnego. Zwrócono uwagę na systemy jakości żywności, promocję artykułów rolno-spożywczych w kraju, tworzenie i organizacje grup producentów rolnych, dopłaty do materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany.

Celem warsztatów jest kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja uczniów w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Zdobyta wiedza o tradycjach kulinarnych, pozwoli młodym pokoleniom posiąść praktyczne umiejętności w przygotowaniu potraw na bazie produktów objętych systemami jakości żywności oraz do wykorzystywania ich w praktyce. Składnikami potraw przygotowywanych przez młodzież były m.in. ser koryciński, kindziuk czy miód z Sejneńszczyzny.

ARR


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę