aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Warzywne dodatki na wielkanocnym stole gwarancją smacznych i zdrowych Świąt

29 marca 2018
Warzywne dodatki na wielkanocnym stole gwarancją smacznych i zdrowych Świąt

Śniadanie wielkanocne to jedna z ulubionych polskich tradycji. Po kilku dniach skrupulatnych przygotowań nareszcie możemy zasiąść do stołu z najbliższymi, zjeść smakołyki ze święconki, nasycić ciepłym żurkiem czy spróbować pysznych wędlin. W tym roku warto jednak zaskoczyć rodzinę i oprócz świątecznych klasyków podać coś równie smacznego i lekkiego. Inspiracjami na śniadanie w wiosennym stylu dzieli się Katarzyna Zadka – dietetyk, ekspert programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.


Stół pełen warzywnych rozmaitości

Wraz z nadejściem Wielkanocy do naszych progów zawita wiosna, a wraz z nią na talerzach zaczynają pojawiać się świeże warzywa, za którymi tęskniliśmy całą zimę. Warto ubarwić stół świąteczny i oprócz tradycyjnych wędlin postawić na nim również różnorodne domowe pasty warzywne. Zastosowań takich przysmaków jest mnóstwo – możemy użyć ich do pieczywa, wykorzysta do faszerowania jaj czy podać w formie dodatku do świeżych warzyw jak marchew, ogórek czy seler naciowy. Idealną bazą past są nasiona roślin strączkowych, szczególnie cieciorka - podstawa hummusu, soczewica, fasola czy bób. Są one bogate w wiele składników – białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także magnez, cynk i żelazo. Możemy korzystać także z innych warzyw, wszystko zależy od naszych upodobań. Przygotujmy pastę z rzodkiewki, papryki, buraka, ogórka bądź awokado. Każda z nich jest prosta do stworzenia – potrzebujemy tylko kilku składników, czyli bazy, dobrego oleju, a także dodatku smakowego jak pestki, zioła i przyprawy. Soczewica idealnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek dyni; papryka z czosnkiem i cebulą, czerwoną fasolę przełamie nutka mięty, a bób zmiksujmy z pietruszką i słonecznikiem. Chlorella, orzechy włoskie, sezam również idealnie komponują się z warzywami. W pracę nad warzywną pastą możemy zaangażować dzieci, co umili organizację świątecznego śniadania. - Pasty warzywne to ciekawa alternatywa na śniadaniowym, wielkanocnym stole. To też idealne danie jeśli ktoś w naszej rodzinie nie może jeść jaj lub jest wegetarianinem czy weganinem. Oczywiście w paście kryje się też moc warzyw, całe ich dobro i cenne składniki pomocne w okresie wiosennego przesilenia – mówi Katarzyna Zadka, dietetyk.


Żurek z tradycją na zdrowie

Podstawą tradycyjnego stołu wielkanocnego jest żurek podany na białej kiełbasie. Można przyrządzić jednak tę legendarną zupę w alternatywnej wersji. Jak to zrobić? Zamiast białej kiełbasy wieprzowej można użyć tej z piersi kurczaka. Warto ponadto zwrócić uwagę na opis produktu, aby zawierał jak najwięcej mięsa, a jak najmniej soli. Podstawą tej zupy jest dobry wywar, aromatyczny majeraneki zakwas z mąki żytniej. Warzywa takie jak marchewka czy seler zapewniają aromat domowej potrawy i jej niepowtarzalny smak. Jeśli wzbogacimy go o dojrzewające w naszym ogródku zioła możemy być pewni, że nic nie zastąpi jego smaku przy wielkanocnym stole.

 

 

Smoothies pełne warzyw i witamin

Smoothies to prawdziwa bomba witaminowa, bogata w składniki odżywcze i składniki mineralne, które wpływają na dobre samopoczucie. Szczególnie smacznym połączeniem owocowo-warzywnym jest koktajl ze szpinaku i gruszek. Aby go zrobić należy zaopatrzyć się w posiekany szpinak, trzy pokrojone gruszki, banana, szczyptę cynamonu i kardamonu oraz mleko migdałowe. Wszystkie składniki powinno się zmiksować na gładki koktajl, a jego gęstość kontrolować wlewając odpowiednią ilość mleka migdałowego. – Wiosenne smoothies są nie tylko smaczne, ale dodatkowo wzmacniają organizm w okresie kiedy często dopada nas przeziębienie. Zawarty w nich wapń wzmacnia sprawność ciała, magnez jasność umysłu, żelazo i kwas foliowy pomagają w odpowiednim działaniu układu krążenia, a witaminy C i E korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. - zachęca Katarzyna Zadka.


Co na deser? Warzywne babeczki!

Wybierając dania na świąteczny stół nie wypada zapomnieć również o deserze, który nie zawsze musi być w wersji na słodko. Oprócz wielkanocnej baby warto spróbować alternatywy w postaci pysznych warzywnych babeczek. Nie tylko najmłodsi, ale i starsi chętnie po nie sięgną, gdy najdzie ich ochota na przekąskę między wielkanocnymi specjałami. Do ich przygotowania wystarczy kilka warzyw, przypraw, mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia i starty ser. Tak smakowity deser warzywny nie dość, że rozpieści podniebienia, to jest bardzo wartościowym posiłkiem.


Świąteczne dekoracje dobre na apetyt

Warto zadbać o atmosferę przy świątecznym stole i nie zapominać o dekoracjach oraz świeżych kwiatach, które wprawią gości w miły nastrój i zapewnią miłą aurę. Każdy szczegół taki jak kolorowe serwetki, czekoladowe zajączki, żonkile czy bazie w wazonie oraz ozdobione przez dzieci pisanki i baranki sprawią, że dobre humory będą dopisywać wszystkim w trakcie posiłku. Czas poświęcony na wspólne przygotowania potraw oraz wystroju stołu to kolejna okazja, by być z najbliższymi i cieszyć się wspólnymi świętami. Chcąc zadbać o żołądki gości, aby nikt nie cierpiał z powodu przejedzenia, przygotujmy mniejsze talerze. Możliwość nałożenia drobniejszej porcji jedzenia pozwoli na spróbowanie większej liczby potraw, a z drugiej strony pomogą uniknąć problemów żołądkowych i bólu brzucha. Jeśli pogoda pozwoli wybierzmy się na spacer, pierwsze promienie słońca umilą rodzinną aktywność, a dojrzenie pierwszych zwiastunów wyczekiwanej wiosny będzie sympatycznym dodatkiem do wspólnej aktywności fizycznej.

 

 

 

**********************************************

„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach i szkołach podstawowych. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie uczniom wiedzy
z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.

 

Do tej pory, w siedmiu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski, a w lekcjach uczestniczyło ok 800 000 uczniów. Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.

 

Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Żywności i Żywienia.

 

 

Biuro prasowe programu edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo”


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę