Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

We wczesnej diagnostyce chorób wątroby olbrzymią rolę odgrywają lekarze rodzinni

28 października 2023
We wczesnej diagnostyce chorób wątroby olbrzymią rolę odgrywają lekarze rodzinni

Latami średni czas życia Polaków wydłużał się, a stan zdrowia poprawiał. Ostatnia dekada ten trend wyhamowała, w czym istotnie pomogły zmiany w naszej diecie, w której obecnie triumfują: alkohol, cukier i czerwone mięso. - To połączenie istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia patologii wątrobowych. Stłuszczenie wątroby na podłożu zespołu metabolicznego to problem nawet 30 proc. populacji - mówi prof. dr hab. n. med. Marek Hartleb, prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii.

Otyłość i nadwaga w połączeniu z alkoholem to mieszanka wybuchowa. – Wrażliwość na toksyczne efekty alkoholu w tej grupie jest zdecydowanie większa. To populacja narażona na większe ryzyko alkoholowej choroby wątroby. Sama nadwaga już jest czynnikiem ryzyka niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby – mówi prof. Marek Hartleb, specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych i gastroenterologii, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznegow Katowicach.

Dodaje, że stłuszczenie wątroby na podłożu zespołu metabolicznego jest obecnie poważnym problem zdrowotnym w Polsce, dotyczącym nawet 30 proc. populacji. – Oczywiście nie wszyscy chorzy są zagrożeni agresywną postacią choroby, ok. 5 proc. tej grupy zmierza jednak w kierunku poważnych problemów zdrowotnych – wyjaśnia.

Najgroźniejszymi powikłaniami, które mogą rozwinąć się na podłożu alkoholowej i niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, są: marskość i rak wątroby.

Prof. Hartleb zaznacza, że Polacy wciąż nie mają wystarczającej wiedzy, jak ich codzienne nawyki wpływają na funkcjonowanie tego ważnego organu, a ponieważ „wątroba nie boli”, to pacjenci często latami nie mają świadomości, że są chorzy.

Wczesna diagnostyka jest bardzo ważna, bo wtedy często terapia ogranicza się do zmiany składu diety i wzorców żywieniowych, co przynosi w krótkim czasie istotną poprawę stanu zdrowia pacjenta. I tu do odegrania ważną rolę mają lekarze podstawowej opieki zdrowotnej, do których w pierwszej kolejności trafiają pacjenci. Ważne jest, by pod tym kątem szczególnie zwracali uwagę na wskaźniki laboratoryjne – podkreśla prezes PTG.

Zapraszamy do oglądania.

Katarzyna Lisowska

oprac, e-mk, ppr.pl, źródło i fot: pulsmedycyny.pl


POWIĄZANE

Specjalistka żywienia dzieci wyjaśnia, jak komponować jadłospis dziecka z uwzglę...

Awaria na drodze i związane z nią holowanie, kradzież samochodu oraz zderzenie z...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę