Wege chrupanie na letniego grilla

23 sierpnia 2019
Wege chrupanie na letniego grilla

Kończą się wakacje? Nic nie szkodzi. Do chłodnych dni pozostało jeszcze trochę czasu, który najlepiej wykorzystać na ostatnie plenerowe spotkania przy stole. Dla tych, co nie mają nigdy dość lata i grilla, mamy propozycję kuchni wegetariańskiej. Ta z roku na rok przyciąga coraz większą rzeszę smakoszy. Miła i lekka odmiana po mięsnych ucztach pod chmurką, a i okazja do skorzystania ze świeżych produktów dostępnych tylko o tej porze roku! Obowiązkowo do chrupania z pysznymi ogórkami Krakus!

Chrupiące smaki letniego grilla

Chłodniejsze powietrze i słabsze słońce, sprawiają, że goście mogą mieć ochotę na nieco bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki. Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji. Dobry wybór to ogórki konserwowe bądź korniszony bez dodatków, które idealnie połączą się z grillowanym camembertem. Grill w wydaniu wege może być miłym zaskoczeniem dla rodziny i przyjaciół oraz pretekstem do wypróbowania nowych połączeń smakowych.

Chrzan, który podkręca każdą potrawę

Jeśli same warzywa nie wydają się atrakcyjne – mamy na nie patent! Ostry i kremowy chrzan Krakus to doskonałe wzmocnienie smaku grillowanej marchewki, papryki, cukinii czy pomidorów. Dodany do roślinnych past kanapkowych odmieni spojrzenie nawet zagorzałego zwolennika mięsnej diety.

Miłe towarzystwo do chrupania

Grill to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw – dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla. Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie udane.

OTO WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA Z OGÓRKAMI KRAKUS, KTÓRE ZMIENIĄ OBLICZE TRADYCYJNEGO GRILLA.

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym (2 porcje)

Składniki:
  • 1 kostka sera halloumi
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garście rukoli
  • 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina syropu klonowego
sos chrzanowy:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu Krakus
  • szczypta soli i białego pieprzu
Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem (2 porcje)

  • 1 duży bakłażan
  • 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
  • około 60 g startej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • granat

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.

 

Biuro prasowe Krakus


POWIĄZANE

Harmonogram tegorocznych naborów w ramach PROW na lata 2014-2020 został zaktuali...

W ostatnich czterech miesiącach bardzo istotnie wzrósł przywóz z Ukrainy na tere...

Rozwój sztucznej inteligencji (SI) oraz zintegrowanych systemów marketingowych u...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę