Dni_ziemniaka_170817

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

11 sierpnia 2017
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.

Świętuj z nami Dzień polskiej żywności

Lubimy święta, nawet te najbardziej nietypowe, a Dzień polskiej żywności jest jednym z nich. Tak jak w Dniu Makaronu, czy Dniu Mleka dużo mówi się o tych produktach, tak 25 sierpnia warto przypomnieć sobie jak bogata jest oferta rodzimych firm oferujących żywność. Nie chodzi o wyróżnienie jednej grupy wyrobów, ale zaakcentowanie znaczenia całej branży.
Inicjatorami Dnia polskiej żywności są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy od 2011 roku propagują rodzime wyroby spożywcze wysokiej jakości. Najlepsze z nich są wyróżniane znakiem „Doceń polskie”. Kolejny audyt, podczas którego specjaliści ocenią rodzime artykuły żywnościowe odbędzie się 25 października w Sosnowcu.

Znacznie wcześniej przypada jednak Dzień polskiej żywności. Podpowiadamy jak można go uczcić. Zachęcamy do dzielenia się inspiracjami kulinarnymi w mediach społecznościowych, za pomocą hasztagu #DzienPolskiejZywnosci.


I. Nowe spojrzenie na znane produkty
Inżynierowi Mamoniowi z kultowego filmu Rejs podobały się melodie, które już raz słyszał („Po prostu. No... To... Poprzez... No, reminiscencję”).
W kuchni też często lubimy wracać do produktów, których smak dobrze znamy. Nie oznacza to jednak, że zawsze trzeba je podawać w taki sam sposób. Lubisz pstrąga? Agnieszka Syguła, szefowa kuchni restauracji Cogut & Wino Chef proponuje podać go w towarzystwie jabłka i ogórka. To będzie smakowity tatar!

Tatar z pstrąga z jabłkiem i ogórkiem

Tatar z Pstrąga
Składniki:
- 700 g wędzonego pstrąga
- 4 limonki
- koperek
- pieprz różowy
- sól
- 1 jabłko
- 1 ogórek
- Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Majonez:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Tłoczonego Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

Przygotowanie:
Zaczynamy od majonezu. Żółtko, musztardę oraz sok z cytryny mieszamy trzepaczką na puszystą masę. Następnie, ciągle ubijając, dolewamy cienką strużką olej. Na koniec doprawiamy solą.
Czas na tatar. Oddzielamy mięso pstrąga od kręgosłupa, usuwamy wszystkie ości, następnie dodajemy sok z limonki, posiekany koperek oraz zmielony różowy pieprz. Mieszamy delikatnie widelcem i doprawiamy dwiema łyżkami majonezu i solą. Kolejno obieramy ogórek, kroimy go na pół i drążymy pestki, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Jabłko również kroimy w drobną kostkę.
W takich samych proporcjach łączymy pokrojonego ogórka i jabłko. Dodajemy sok z limonki oraz łyżkę oleju rzepakowego Green Spoon.

II. Nowe propozycje w jadłospisie
Nawet najbardziej smakowite produkty z czasem mogą się trochę znudzić. Dzień polskiej żywności to okazja, by sięgnąć po wyroby, które dotychczas nie gościły w naszym menu.
Z pomocą przychodzi Marcin Brodzik z restauracji Villa Park, który podpowiada jak przygotować policzki wołowe. Do ich przyrządzenia przyda się także oliwa truflowa. Cały proces jest czasochłonny, ale smak gotowego dania jest tego wart!

Wolno pieczone policzki wołowe na puree pieczarkowo-truflowym

wolno pieczone policzki
Składniki:
- 500 g policzków wołowych
- 250 ml wina czerwonego wytrawnego
- świeży rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml ciemnego sosu mięsnego
- sól i pieprz do smaku
- 500 g pieczarek
- 300 ml bulionu grzybowego
- 200 g Smalcu gęsiego z oferty Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego AGRO-TOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 30 g masła
- 60 ml oliwy truflowej
Przygotowanie:
Policzki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Zalewamy czerwonym winem, dodajemy czosnek oraz zioła. Odstawiamy na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie smarujemy naczynie do pieczenia smalcem gęsim i pieczemy policzki w temperaturze 80 st. C przez 8 godzin. Pieczarki kroimy drobno i smażymy przez około 10 minut. Przekładamy do miski, dodajemy ciepły bulion grzybowy, masło, oliwę truflową i miksujemy na puree.
Sos mięsny łączymy z wywarem z czerwonego wina, który został po pieczeniu mięsa. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi i przysmażamy chwilę policzki wołowe z obu stron. Zarumienione mięso odkładamy aby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry.
W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, po czym wkładamy do niego na około 5 minut formę ze smalcem gęsim. Pokrojone w grube plastry ziemniaki nabijamy na długą wykałaczkę, posypujemy ulubionymi przyprawami i pieczemy przez około 45 minut.
Na talerzu układamy puree truflowe, na nim mięso polane sosem oraz szaszłyk ziemniaczany. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Do naszych policzków wołowych polecamy wino czerwone, wytrawne.

III. Gotowanie z milusińskimi
Pomysł - to obowiązkowy „składnik” potraw dla dzieci. Zaledwie odrobina kreatywności wystarczy, aby z „codziennych” produktów stworzyć zjawiskowy efekt. Propozycją na ciekawą formę podania jajek dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, oferująca m.in. sery marki Serenada.

Mleczne wulkaniki z jajek

dla dzieci_wulkaniki
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 50 g Sera Mlecznego Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- przyprawy: słodka papryka mielona, pieprz, sól
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Boczek smażymy z obu stron, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek, całość posypujemy startym (na tarce o małych oczkach) serem i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

IV. Kuchnia jak wehikuł czasu
Smak (a czasami sam zapach) potrawy może nas „przenieść” do ulubionego miejsca lub wyjątkowego czasu w naszym życiu, np. dzieciństwa. Dla miłośników kisielu firma Ogródek Dziadunia przygotowała prosty przepis na ten smakołyk. Smak lata gwarantowany!

Pyszny i zdrowy kisiel malinowy

kisiel malinowy
Składniki:
- 0,5 butelki Syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- maliny lub inne owoce do podania

Przygotowanie:
Syrop Malinowa Poezja, połowę ilości wody i ew. owoce zagotowujemy w rondelku. Pozostałą wodę mieszamy z mąką. Wlewamy do wrzącego syropu i dokładnie mieszamy. Gotujemy chwilkę i przelewamy do pucharków lub kubków.
Proporcje syropu, wody i mąki można zmieniać, w zależności od upodobań, tak by uzyskać ulubioną konsystencję i aromatyczny smak.
Świetnie smakuje „czysty”, prawie do picia, ale doskonały jest też gęsty, wymieszany z owocami.

V. Klasyka z nutą nowoczesności
Polska kuchnia słynie z doskonałych zup. Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. zapraszają do przygotowania zupy cebulowej z Kabanosem Pieczonym Maestro Pepperoni. Propozycja szczególnie polecana zwolennikom pikantnych dań.

Zupa cebulowa z Kabanosem Pepperoni

zupa cebulowa_doceń polskie
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 6 cebul
- 1 puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka
- 1 łyżka oregano
- 1/3 szklanki mąki
- 3 szt. Kabanosów Pieczonych Maestro Pepperoni Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1/3 szklanki śmietana
- 6 łyżek masła
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka tymianku

Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy, dodajemy zmiażdżony czosnek i dusimy na maśle do uzyskania miękkości (do 30 minut). Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby zbytnio nie zarumienić cebuli.
Oprószamy delikatnie mąką, wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą i przyprawiamy.
Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut. Kabanosy kroimy w prążki i dodajmy do zupy pod koniec gotowania, doprawiamy śmietaną.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

www.docenpolskie.pl

www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * *

Anna Koza/Adventure Media


POWIĄZANE

Zieleń jest modna, a coraz więcej osób dostrzega naturalną potrzebę dbania o śro...

Ponad 80 proc. żniw już się zakończyło, magazyny skupiły 70 tys. ton, cena pszen...

Szef PSL Władysław Kosiniak-Kamysz zapowiedział w czwartek, że zwróci się na piś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę