informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Włochy/Żywność wartości 16 mld euro wyrzuca się co roku do kosza

20 czerwca 2018
Włochy/Żywność wartości 16 mld euro wyrzuca się co roku do kosza

Żywność wartości ponad 16 miliardów euro wyrzucana jest co roku we Włoszech - takie dane na temat skali marnotrawstwa przedstawił krajowy związek rolników. Jednocześnie w sondażu ponad trzy czwarte Włochów zapewniło, że zredukowało ilość wyrzucanego jedzenia.

54 procent żywności, która jest wyrzucana, marnuje się w gospodarstwach domowych. To więcej niż trafia do śmieci w gastronomii (21 procent), handlu (15 procent), rolnictwie (8 procent) i podczas przetwarzania (2 proc.) - podkreśliła rolnicza organizacja Coldiretti.

Jej eksperci w ogłoszonym raporcie zauważyli, że nie jest to wyłącznie problem etyczny i ekonomiczny. Zjawisko to ma także negatywny wpływ na środowisko ze względu na marnowanie energii i koszty utylizacji odpadów.

Z ankiety przeprowadzonej przez Coldiretti oraz instytut sondażowy Ixe wynika, że 71 procent Włochów wprowadziło w zeszłym roku do codziennego życia różne strategie mające na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej w ich domach żywności, bądź nawet całkowite wyeliminowanie takiej praktyki.

W ankiecie wymienili oni takie zachowania, jak przygotowywanie potraw z resztek, przykładanie większej uwagi do daty ważności produktów, wynoszenie z restauracji niezjedzonych dań.

Rolniczy związek przedstawił też swoją listę rad, jak ograniczyć marnowanie żywności. Zalecił na przykład umieszczanie produktów we właściwym miejscu w lodówce, robienie mniejszych i częstszych zakupów, wybieranie odpowiednio dojrzałych owoców i warzyw.

Poza tym zalecono pokonanie drzemiącego jeszcze w wielu Włochach strachu przed poproszeniem w restauracji o zapakowanie resztek zamówionych potraw do toreb.

 

Sylwia Wysocka (PAP)


POWIĄZANE

W związku z informacją resortu rolnictwa o tym, że w bieżącym roku nie zostały z...

Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej, realizując wniosek VIII Walnego Zgromadzeni...

Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej po rozpatrzeniu wniosku, który wpłynął do Ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę