Adama_poleposition_15.03_30.04

Współpraca dźwignią promocji

12 października 2020
Współpraca dźwignią promocji
Promocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.
polska smakuje_pasek (1).jpg
Projekt branżowej konsolidacji zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wspólnym celem jest wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów. Narzędziem ma być synergia komunikacji osób i organizacji kreujących ofertę sektora dla konsumentów. Przedmiotem zadania jest opracowanie strategii komunikacji i identyfikacji wizualnej oraz wsparcie liderów w ich wdrożeniu. Zadanie jest finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
 

W gronie organizacji branży owocowo-warzywnej ciężko pracowaliśmy przez ostatnie miesiące. Wiemy, że 50% w każdym naszym posiłku stanowić powinny warzywa i owoce. Owoce w formie jabłka, filiżanki owoców jagodowych czy soku. Chcemy popularyzować te zalecenia i zobaczyć, jak polskie owoce i warzywa zmienią życie Polaków

- mówi Paulina Kopeć, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

- W końcu spotkaliśmy się wszyscy razem, wszystkie branże. Nie widzimy egoizmu gatunku czy uprawy. Chcemy wspólnie wypracować coś dla dobra konsumenta. Musimy sprawić, że będziemy krajem, który spożywa dużo owoców i warzyw. Zachęcamy wszystkich do współpracy. Praca, którą już wykonaliśmy jest bardzo istotna dla branży, dlatego zachęcam do przyłączenia się do tej inicjatywy. Ma ona na celu wzrost spożycia owoców i warzyw, w konsekwencji poprawienie jakości i zdrowia naszych obywateli - mówi Tomasz Lipa, Przewodniczący Zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
 
- Najbardziej wartościowa wydaje mi się inicjatywa całego tego projektu. Ktoś ma wizję i chce, żeby tą wizję miały również inne organizacje, żeby patrzeć w przyszłość. Nie tylko tą najbliższą, ale również tą bardziej odległą. Mając ten odległy cel w polu widzenia, bardzo dobrze widać którędy tam możemy dotrzeć - mówi Maciej Spychał, Sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.
 
- Nasze warzywa i owoce znamy wszyscy najlepiej, musimy tą wiedzę i świadomość propagować i szerzyć wśród samych siebie i również naszych klientów, konsumentów, rodzin. Zapraszam wszystkich do śledzenia projektu połowa sukcesu, bo to jest nasz wspólny sukces – dodaje Maciej Spychał.
 
- Najbardziej wartościowe jest w ogóle podjęcie współpracy w obszarze promocji. W dobie koronawirusa, bardzo istotne jest, żeby przekazać korzyści z jedzenia i picia właśnie owoców, warzyw, soków. To są witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Organizm nasz nie potrafi ich magazynować, również nie potrafi ich wytworzyć. Sukcesywnie musimy dostarczać w ciągu całego dnia podczas wszystkich posiłków poczynając od śniadania, a kończąc na kolacji. Minimum 50% tego co jemy powinny stanowić warzywa i owoce – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Produkcji Soków.
 
- Widzimy potencjał w tym, że się razem zebraliśmy i wypracowaliśmy wspólną strategię na najbliższe lata. Konsument, dla którego produkujemy, ma znaleźć w naszych owocach i warzywach to czego potrzebuje codziennie - zdrowie, energię, entuzjazm i radość życia. Chciałbym zaapelować do wszystkich, którzy na sercu mają dobro konsumentów, o to, żeby wspólnie razem realizować założenia strategii, którą wypracowaliśmy - mówi Paweł Myziak, Wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.
Oficjalna prezentacja wypracowanej przez producentów strategii komunikacji oraz identyfikacji wizualnej promocji produktów sektora planowana jest na połowę października. Będziemy z uwagą śledzić to wydarzenie.

 

Projekt „Połowa Sukcesu – promocja spożycia owoców i warzyw oraz ich przetworów” realizowany jest przez agencję strategiczną INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Za opracowanie systemu identyfikacji wizualnej odpowiada agencja brandingowa Studio Otwarte.


#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie 

POLSKA_1001.png
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmo...

W związku z wnioskiem zgłoszonym na VII Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych...

Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości ogłosiła XX edycję Programu Stypendiów Po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę