Biogaz_III Forum 2025

Miód zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie

21 lipca 2015
Miód nektarowo-spadziowy, chleb żytni razowy, twarożek i sok malinowy zdobyły w niedzielę uznanie jury i publiczności podczas półfinału 11. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie.

Podczas rozgrywanego w czasie festiwalu konkursu "Małopolski smak" produkty i potrawy ocenia profesjonalne jury i publiczność. Produkty oceniane są w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz "jak u mamy". Ogłoszenie wyników odbyło się na zakończenie imprezy.

 
Grand Prix przyznane przez profesjonalne jury zdobył miód nektarowo-spadziowy z "Pasieki u Kiejdów". Miód ten docenili także dziennikarze. Drugie miejsce zajął twarożek rzuchowski z gospodarstwa rolnego Jana Czaji z Rzuchowa, a trzecie - razowiec lipnicki żytni z gospodarstwa Tradycyjna Produkcja Pieczywa Jana Wnęka.

 
W plebiscycie publiczności w kategorii "ekologiczne przysmaki" również zwyciężył razowiec lipnicki żytni Jana Wnęka. Spośród "tradycyjnych specjałów" największe uznanie zdobył zakliczyński sok malinowy Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała; w kategorii "smakołyków z legendą" wygrały pierożki w rosole z małopolską baraniną firmy "Magi"; a najlepszą potrawą "jak u mamy" okazał się miód nektarowo-spadziowy z Pasieki Wędrownej Burnat.

 
Zdaniem przewodniczącego profesjonalnego jury Krzysztofa Gawlika, Małopolski Festiwal Smaku urasta do coraz większej rangi.

 
"Może nie jest to dla wszystkich wielka impreza, ale dla producentów i wystawców jest to niezwykle ważne, aby tu być, aby się pokazać, zdobyć to trofeum czy wyróżnienie. Wielu z nich stara się odszukiwać jakieś stare receptury, wracać do wyszukanych przez siebie produktów bądź też producentów. Dzięki temu ten festiwal urasta do coraz wyższej rangi i ma coraz większy oddźwięk ogólnopolski, a nawet za granicą" – powiedział PAP ekspert kulinarny RM Gastro Krzysztof Gawlik.

 
Jak dodał, wielu szefów kuchni stara się też docierać do takich produktów, proszą o pomoc w odnalezieniu producenta wyrobów regionalnych, by włączyć je do swojej kuchni. "Po to jest ten festiwal, by znaleźć te perełki" – podkreślił ekspert.

 
Jego zdaniem w tarnowskim półfinale na uwagę zasługiwały szczególnie chleby i inne pieczywo; sery z mleka krów rasy czerwono-białej i niezwykłe, wyróżniające się miody.

 
Festiwal na tarnowskim Rynku odwiedziła goszcząca w Małopolsce premier Ewa Kopacz. Rozmawiała z producentami regionalnych smakołyków, zrobiła drobne zakupy i spróbowała konkursowych potraw.

 
Poprzednie półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku odbyły się już w Wieliczce, Oświęcimiu, Wadowicach, Miechowie i Nowym Targu. Po tarnowskim ostatni półfinał odbędzie się w Starym Sączu (26 lipca). Małopolski Festiwal Smaku zakończy się na krakowskim placu Wolnica w ostatni weekend sierpnia (29 i 30 sierpnia) z udziałem najlepszych producentów z całej Małopolski.

 
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Jej organizatorem jest województwo małopolskie. Na prowadzonej przez ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych wpisanych zostało 149 produktów z Małopolski.

POWIĄZANE

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...

System ETS2, który zacznie obowiązywać od 2027 roku, nałoży podatek na paliwa ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę